Somborac crta na kafi

crtanje-kafe
Извор: РТВ

Umetnost crtanja na kafi danas se naziva „late art“. Postoje mnogobrojni načini crtanja po kafi, sa šablonima, bojama, oslikavanje cveća, srca ili šara…. baristi često idu i na obuke za crtanje po kafi, potroše se kilogrami i kilogrami kafe na učenje, a mušterije su spremne da plate više, ukoliko je njihova slika na kafi jedinstvena. Milan Simić iz Sombora je sam svoj majstor i njegovi sugrađani su oduševljeni talentom koji pokazuje uz svaku jutarnju kafu. 

Pre godinu i po dana Simić je umesto čitanja novina uz jutarnju kafu iz hobija počeo da crta po kafi, odnosno peni. Za dobar crtež potrebna mu je, kaže, dobra kašika i dobra pena. Svoje umeće  naziva „kašikanjem“. Uvek radi spontano i nema jasnu sliku onoga što će nacrtati. 

Njegove kafe imaju svaki put drugačiji izgled. Sugrađani su se zainteresovali za ono što radi pa je u jednom lokalu napravljena i izložba dosadašnjih likova iz šoljica kafe. Uspeo je i na zahtev prijatelja da naslika glavnu ulicu u Somboru ali to, priča, izuzetno teško. Pena se topi i mora se raditi vrlo brzo kako bi se linije zadržale. 

„Ovi crteži pokazuju prolaznost umetnosti, za dva minuta oslikaš, pošećeriš i prvim gutljajem kafe, umetnost nestaje“, priča ovaj neobični Somborac, koji u slobodne vreme voli da crta ali koristi nesvakidašnje materijale kao npr. folije od tableta.

Izvor: RTV

ПретходниČaj koji „leči“ KAŠALJ preko noći
СледећиNa području Sombora, za devet meseci, evidentirane 394 saobraćajne nezgode

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.