Somborac crta na kafi

crtanje-kafe
Izvor: RTV

Umetnost crtanja na kafi danas se naziva „late art“. Postoje mnogobrojni načini crtanja po kafi, sa šablonima, bojama, oslikavanje cveća, srca ili šara…. baristi često idu i na obuke za crtanje po kafi, potroše se kilogrami i kilogrami kafe na učenje, a mušterije su spremne da plate više, ukoliko je njihova slika na kafi jedinstvena. Milan Simić iz Sombora je sam svoj majstor i njegovi sugrađani su oduševljeni talentom koji pokazuje uz svaku jutarnju kafu. 

Pre godinu i po dana Simić je umesto čitanja novina uz jutarnju kafu iz hobija počeo da crta po kafi, odnosno peni. Za dobar crtež potrebna mu je, kaže, dobra kašika i dobra pena. Svoje umeće  naziva „kašikanjem“. Uvek radi spontano i nema jasnu sliku onoga što će nacrtati. 

Njegove kafe imaju svaki put drugačiji izgled. Sugrađani su se zainteresovali za ono što radi pa je u jednom lokalu napravljena i izložba dosadašnjih likova iz šoljica kafe. Uspeo je i na zahtev prijatelja da naslika glavnu ulicu u Somboru ali to, priča, izuzetno teško. Pena se topi i mora se raditi vrlo brzo kako bi se linije zadržale. 

„Ovi crteži pokazuju prolaznost umetnosti, za dva minuta oslikaš, pošećeriš i prvim gutljajem kafe, umetnost nestaje“, priča ovaj neobični Somborac, koji u slobodne vreme voli da crta ali koristi nesvakidašnje materijale kao npr. folije od tableta.

Izvor: RTV

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.