SOMBORCI 70 DANA PROTESTUJU PROTIV KOVID MERA

protest-protiv-kovid-mera

U Srbiji je 23. oktobra 2021. stupila na snagu Uredba o kovid propusnicama, koja trenutno propisuje da od 20 časova svi gosti u ugostitljskim objektima (u zatvorenom prostoru) moraju imati kovid propusnicu. U međuvremenu, medicinski deo kriznog štaba je u više navrata tražio da takozvani „zeleni sertifikat“ bude obavezan 24 sata, ali takva odluka do danas nije doneta.

Od dana kada su uvedene kovid propusnice pa sve do danas, na trgu Svetog Georgija u Somboru se svako veče u 19 časova održava protest protiv kovid mera. Naši sugrađani okupljeni oko grupe „Sombor protiv kovid pasoša“ već sedamdeset dana, bez obzira na vremenske prilike, u centru grada iskazuju svoje nezadovoljostvo kovid merama i ukazuju na njihovu nelegitimnost.

Građani Sombora su se kao narod samoorganizovali, na šta imamo zakonsko pravo, a protiv Kovid propusnica, sa ciljem odbrane temeljnih ljudskih sloboda i osnovnih ljudskih prava. Sedamdeset dana Somborci se svakog dana okupljaju na trgu Svetog Đorđa i mirnim protestima, koji su ispraćeni budnošću policije, pokušavaju na miran način da nadležnim institucijama skrenu pažnju i ukažu na nelegitimnost i neustavnost kovid mera, kaže Tihomir Milanović ispred neformalne grupe „Sombor protiv kovid pasoša“.

On dodaje da je svaki dan protesta koordinisan sa policijom, koja je upoznata sa detaljima protesta i trasom kretanja, koju organi reda i obezbeđuju. Milanović napominje da do sada na njihovim skupovima nije zabeležen nikakav incident i objašnjava da se na ovim protestima građani bore za ukidanje kovid mera i vraćanje slobode izbora narodu.

Za sedamdeset dana protesta nije zabeležen ni jedan incident koji bi zahtevao intervenciju policije. Tokom skupova se preko razglasa obraćamo ljudima i tako pokušavamo da ih obavestimo o svim zakonskim i ustavnim pravima koja ima svaki građanin. Našim sugrađanima posebno skrećemo pažnju da se edukuju i prouče zakon i Ustav Republike Srbije, kako bi se i samostalno zaštitili. Zbog kovid mera koje su neustavne i nezakonite, sve je veći pritisak i represija na građane Sombora i Srbije, kojima se uskraćuju temeljne slobode i osnovna ljudska prava. Svakodnevno se vrše prisile, ucene i zastrašivanja građana u firmama i objektima gde su zaposleni, a mi kao udruženje građana se borimo za ukidanje kovid mera i vraćanje slobode izbora narodu. Niko nema pravo narodu da ograničava kretanje i oduzima temeljne slobode i u tom pogledu, preduzeli smo konkretne korake i podneli nekoliko krivičnih prijava za krivično delo diskriminacije i krivično delo prinude, rekao je Tihomir Milanović.

Prema njegovim rečima, nezvanično najduži protesti u Somboru ikada, biće nastavljeni sve dok se ne po povuku kovid mere.

Proteste i borbu za slobodu ćemo nastaviti sve dok se ne povuku kovid mere, dok ne prestanu ucene, uslovljavanja i zastrašivanja građana. Posebno bi napomenuo da uredba koju je Vlada Srbije donela na predlog kriznog štaba, a koju su oglasili u službenom glasniku Republike Srbije, nije u skladu sa zakonom i Ustavom Republike Srbije i kao takva se ne može koristiti za kažnjavanje građana, jer je Ustav najviši pravni akt Srbije. U skladu sa zakonom i Ustavom Republike Srbije, zahtevaćemo krivičnu odgovornost svih koji su učestvovali u ovom kovid teroru, represiji, ucenama i zločinu protiv čovečnosti, zaključio je Milanović.

Da su protesti isključivo građanski i pre svega mirni, dokazuju fotografije i video snimci koji se nalaze na Fejsbuk stranici „MI NEĆEMO STATI Sombor protiv kovid pasoša„, na kojima se vidi da skupovima prisustvuju čitave porodice, građani sa decom…

Izvor: sombornjuz.rs

ПретходниPozorišni repertoar za januar
СледећиKolonoskopija otkriva probleme sa debelim crevom

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.