Somborci će leto provesti na planini ili u poznatim banjama

Informacije po pitanju otvaranja granica i uslova oko međunarodnog saobraćaja putnika menjaju se iz dana u dan, pa je to mnoge građane zbog bojazni od drugog talasa korona virusa odvratilo od letovanja u inostranstvu i dalo pouzdanje da godišnji odmor provedu u Srbiji uz korišćenje vaučera. Ekipa RTV proveravala je kakva je situacija u Somboru.

Putnici koji su uplatili turističke aranžmane do 3.juna u inostranstvu moraju da pomere putovanje za drugi termin sredinom leta ili letuju na željenim destinacijama sledeće godine. Ipak, mnogi od njih se odlučuju da ovogodišnji odmor provedu u Srbiji, a već plaćeno letovanje ostave za sledeću turističku sezonu. Somborci će kažu na planinu ili u poznate banje. Pojedini imaju iskustva sa vaučerima za letovanje u Srbiji, dok ima i onih koji će ih koristiti prvi put.

„Na godišnji odmor uvek sam negde u Srbiji. Da li je to Vrnjačka, Soko ili Bezdan banja, svejedno je. Penzioner sam i što bi rekli stara garda, pa mi je to uvek najbolje. Sada smo prvi put ove godine uzeli vaučere i sa njima ćemo na letovanje u Srbiji“, kazala je Emilija Kosanović, Sombor.

„Zašto da se ne letuje u Srbiji. Naša zemlja je prilično lepa i imamo baš lepe destinacije“, saopštio je Goran Kovačić, Sombor.

„Ranije sam uglavnom letovala u Crnoj Gori, a prošle u Hrvatskoj. Srbija mi je u redu, ali je još ni ne poznajemo toliko, pa eto razlog više da leto provedemo u svojoj zemlji“, rekla je Milana Miler, Sombor.

„Ja uvek letujem u Srbiji i to negde na Dunavu. Ne letujem nikada van Srbije, a najprivlačnije destinacije su mi tamo gde mogu da pecam“, izjavio je Dušan Radanović, Sombor.

U somborskim turističkim agencijama objašnjavaju da se do sada oko 10 odsto građana preusmerilo na letovanje u Srbiji. Što se tiče inostranstva, najčešće bi u Grčku, Tursku i Hrvatsku.

„Turska je već objavila da ukoliko ostane testiranje na korona virus da će oni snositi troškove za turiste. Ali, iskreno se nadam da će se do 1.jula sve to ukinuti ili napraviti sporazum. Skoro 90 procenata turista bi da pomeri svoj datum putovanja u slučaju da se uskoro otvore sve granice za letovanja. To je stvar na koju ne možemo da utičemo, jer ne znamo još kako će se sve to dalje odvijati i kako će se druge države postaviti ili doneti odluku kada je turizam u pitanju i otvaranje granica. Mi se iskreno nadamo da će to biti u što skorije vreme, jer je turizam pretprpeo značajne gubitke“, kazala je Milena Manojlović, vlasnica Tursističke agencije Okean travel.

Sombor se sprema za prve turiste. U Turističkoj organizaciji Sombor kažu da je i to jedan od razloga što se mnogi okreću turističkoj radinosti i ponudi smeštajnih kapaciteta.

„U Somboru je u izgradnji jedan ozbiljniji objekat u privatnom vlasništvu, koji bi trebao da ima oko 100 ležajeva, pa će to značajno unaprediti ponudu kada su smeštajni kapaciteti u pitanju, jer Sombor ima smeštaja, ali je razuđen i nema jedinstven koji bi prihvatio, na primer, dva autobusa“, saopštio je Đura Todorić, direktor Turističke organizacije grada Sombora.

Ko želi značajne uštede za kućni budžet, prijaviće se za korišćenje vaučera i odmor u Srbiji, a zahtevi se podnose na šalterima JP Pošte Srbije uz obaveznu rezervaciju smeštaja, a moguće ih je iskoristiti do 20. novembra ove godine.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниPraktična obuka za B kategoriju (video)
СледећиOtvorena tri granična prelaza za promet robe sa Mađarskom i Hrvatskom

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.