Somborci u akciji protiv duvanskog dima

Organizovanjem edukacije za učenika srednje medicinske škole u Somboru, Dom zdravlja „Dr. Đorđe Lazić“ u Somboru priključio se obeležavanju 31. januara Nacionalnog dana bez duvanskog dima.

Pod parolom „Edukacija edukatorima!“ o brojnim posledicma i štetnostima duvanskog dima, učenici srednje medicinske škole u Somboru, upoznati su sa brojnim štetnostima proizvoda koji ubija polovinu svojih korisnika.

„Od ovakvih edukacija očekujem da makar malo osveste one koji su pušači, kolika je to štetnost za celi organizam“, rekao je Ognjen Đaković, učenik trećeg razreda srednje medicinske škole. 

Nikolina Josić, učenica smatra da bi se za nepušače moglo pronaći bolje rešenje:

„Bilo bi lepo kada bi u gradu postojalo više kafića u kojima se uopšte ne puši, u kojima mi, nepušači nismo ugroženi od duvanskog dima“ .

„Ovo je jedan bitan korak da već u mlađoj fazi edukacije zdravstvenih radnika skrenemo njihovu pažnju da moraju aktivno da učestvuju već kao đaci u budućim aktivnostima celog zdravstvenog sistema, da se borimo zajedno protiv jedne vrlo podle, podmukle zavisnosti“, izjavila je dr Emeše Uri, direktorka Doma zdravlja u Somboru.

„Iako elektronska cigareta ne sadrži katran, nije dobro jednu lošu naviku zameniti drugom kao što je elektronska cigareta ili nargila, u tzv. fazi odvikavanja od pušenja“  naglasila je Uri. 

Naročitu štetu od duvanskog dima trpe deca i nepušači u ugostiteljskim objektima.

„Ako je pitanje da li treba na javnim mestima da se koristi nikotin odnosno cigarete, ja sam protiv toga, naravno, i to, u svrhu zaštite nepušača, dece odnosno zdravlja“, naglasio je Bela Mračina. 

„Svaki kafić dopušta da se u njemu puši i bez obzira na ventilaciju, ima jako puno dima što mi ne dozvoljava da se družim na takvim mestima, a rado bi to radila i mislim da tu treba stvarno da se preduzme nešto drastično“, ispričala je Ljiljana Tomić Markovinović.

Franja Bek, ugostitelj ističe da kao bivši pušač podržava uvođenje zabrane pušenja ali, „Kao ugostitelj, žao mi je jer zabranom pušenja drastično će nam se smanjiti promet:

„Ovo malo gostiju što dođu na kaficu i puše u pauzi i popričaju, iz tog razloga mi je žao, ali podržavam akciju da se zabrani pušenje kao što je i u svetu“. 

Podizanje svesti o štetnosti duvanskog dima te činjenica da ne postoji bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu, nadaju se Somborci, ubrzaće uvođenje zakona u Srbiji o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima.

Izvor: rtv.rs

ПретходниSomborke sade lavandu
СледећиNOVI CT APARAT U SOMBORSKOJ BOLNICI

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.