Somborka majstor relija, u “Fići” pobeđivala i muškarce


U sportskom reliju uvek je bila retkost videti ženu. Jadranka Staković iz Sombora ljubav prema reliju nasledila je od oca Franje, koji pripada generaciji starih majstora volana uz mnogobrojne pehare i medalje. U ženskom reliju osvajala je prva mesta, vozila “Fiću” u Nacionalnoj klasi i u muškoj konkurenciji neretko bila jedina takmičarka. I ako u Somboru relija više nema, njena najveća ljubav i dalje je crni “Fića”, raritet nezaboravnog vremena, kojeg i danas vozi ulicama grada.

Sa osam godina već je vozila karting, sa 18. glavni reli u Subotici, a prvi pehar osvojila u 19 godini. Jadranka Staković je jedna od retkih Somborki koja je profesionalni reli vozač u Nacionalnoj klasi. Mnogo puta vozila je “Fiću” u muškoj kategoriji kao jedina žena, a u trkama je znala da pobedi i muškarce, ostavljajući ih daleko iza sebe.

“Ljubav prema fići je uvek prisutna, a reli je u našoj porodici već pedeset godina. Od malih nogu sam uz oca bila i pratila ga. Uvek sam vikala da ću voziti reli i svi su mi se smejali…niko u mene nije verovao. Jedino je moj tata bio uzdržan i sve to posmatrao sa strane. Kasnije me je vodio na prvi reli i nije mi ni rekao da je popunio prijavu na moje ime, tako sam zakoračila u svet relija”, priča Jadranka.

Vozila je u svim zemljama regiona. Kaže, pamtiće 2011. godinu, kao sezonu sa puno uspešnih plasmana, ali i skršenih menjača na “Zastavi 850”.

“Ta sezona je bila baš lomljiva, a stradalo je četiri menjača za nekoliko relija. Brčko – Banovići reli…uništila sam motor i kompletan auto, pa mi tada auto i ostao u Bosni. Morala sam kasnije da plaćam šlepericu, eto jedne anegdote. Inače sve oko održavanja i relija finansiram iz svog džepa, nekad bude zaista teško”, kaže Jadranka.

Kuća je muzej sećanja, puna pehara i medalja. I ako reli trka u Somboru više nema, građani i dalje srdačno pozdrave Jadranku u “Fići” i slikaju auto-veterana. Još vozi discipline auto slal i ispit spretnosti, sve do nekog novog relija u Nacionalnoj klasi.

Izvor: rtv.rs


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.