Somborka majstor relija, u „Fići“ pobeđivala i muškarce


U sportskom reliju uvek je bila retkost videti ženu. Jadranka Staković iz Sombora ljubav prema reliju nasledila je od oca Franje, koji pripada generaciji starih majstora volana uz mnogobrojne pehare i medalje. U ženskom reliju osvajala je prva mesta, vozila „Fiću“ u Nacionalnoj klasi i u muškoj konkurenciji neretko bila jedina takmičarka. I ako u Somboru relija više nema, njena najveća ljubav i dalje je crni „Fića“, raritet nezaboravnog vremena, kojeg i danas vozi ulicama grada.

Sa osam godina već je vozila karting, sa 18. glavni reli u Subotici, a prvi pehar osvojila u 19 godini. Jadranka Staković je jedna od retkih Somborki koja je profesionalni reli vozač u Nacionalnoj klasi. Mnogo puta vozila je „Fiću“ u muškoj kategoriji kao jedina žena, a u trkama je znala da pobedi i muškarce, ostavljajući ih daleko iza sebe.

„Ljubav prema fići je uvek prisutna, a reli je u našoj porodici već pedeset godina. Od malih nogu sam uz oca bila i pratila ga. Uvek sam vikala da ću voziti reli i svi su mi se smejali…niko u mene nije verovao. Jedino je moj tata bio uzdržan i sve to posmatrao sa strane. Kasnije me je vodio na prvi reli i nije mi ni rekao da je popunio prijavu na moje ime, tako sam zakoračila u svet relija“, priča Jadranka.

Vozila je u svim zemljama regiona. Kaže, pamtiće 2011. godinu, kao sezonu sa puno uspešnih plasmana, ali i skršenih menjača na „Zastavi 850“.

„Ta sezona je bila baš lomljiva, a stradalo je četiri menjača za nekoliko relija. Brčko – Banovići reli…uništila sam motor i kompletan auto, pa mi tada auto i ostao u Bosni. Morala sam kasnije da plaćam šlepericu, eto jedne anegdote. Inače sve oko održavanja i relija finansiram iz svog džepa, nekad bude zaista teško“, kaže Jadranka.

Kuća je muzej sećanja, puna pehara i medalja. I ako reli trka u Somboru više nema, građani i dalje srdačno pozdrave Jadranku u „Fići“ i slikaju auto-veterana. Još vozi discipline auto slal i ispit spretnosti, sve do nekog novog relija u Nacionalnoj klasi.

Izvor: rtv.rs

PrethodniKoliko se elektronskog otpada prikupi u Zapadnobačkom okrugu?
SledećiZakup zemlje oko Sombora sve skuplji

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.