Somborka majstor relija, u „Fići“ pobeđivala i muškarce

У спортском релију увек је била реткост видети жену. Јадранка Стаковић из Сомбора љубав према релију наследила је од оца Фрање, који припада генерацији старих мајстора волана уз многобројне пехаре и медаље. У женском релију освајала је прва места, возила „Фићу“ у Националној класи и у мушкој конкуренцији неретко била једина такмичарка. И ако у Сомбору релија више нема, њена највећа љубав и даље је црни „Фића“, раритет незаборавног времена, којег и данас вози улицама града.

Са осам година већ је возила картинг, са 18. главни рели у Суботици, а први пехар освојила у 19 години. Јадранка Стаковић је једна од ретких Сомборки која је професионални рели возач у Националној класи. Много пута возила је „Фићу“ у мушкој категорији као једина жена, а у тркама је знала да победи и мушкарце, остављајући их далеко иза себе.

„Љубав према фићи је увек присутна, а рели је у нашој породици већ педесет година. Од малих ногу сам уз оца била и пратила га. Увек сам викала да ћу возити рели и сви су ми се смејали…нико у мене није веровао. Једино је мој тата био уздржан и све то посматрао са стране. Касније ме је водио на први рели и није ми ни рекао да је попунио пријаву на моје име, тако сам закорачила у свет релија“, прича Јадранка.

Возила је у свим земљама региона. Каже, памтиће 2011. годину, као сезону са пуно успешних пласмана, али и скршених мењача на „Застави 850“.

„Та сезона је била баш ломљива, а страдало је четири мењача за неколико релија. Брчко – Бановићи рели…уништила сам мотор и комплетан ауто, па ми тада ауто и остао у Босни. Морала сам касније да плаћам шлеперицу, ето једне анегдоте. Иначе све око одржавања и релија финансирам из свог џепа, некад буде заиста тешко“, каже Јадранка.

Кућа је музеј сећања, пуна пехара и медаља. И ако рели трка у Сомбору више нема, грађани и даље срдачно поздраве Јадранку у „Фићи“ и сликају ауто-ветерана. Још вози дисциплине ауто слал и испит спретности, све до неког новог релија у Националној класи.

Извор: ртв.рс

ПретходниKoliko se elektronskog otpada prikupi u Zapadnobačkom okrugu?
СледећиZakup zemlje oko Sombora sve skuplji

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.