Somborke sade lavandu

Njive zasađene lavandom uskoro će biti i slika na njivama u somborskim selima i salašima. Ova proizvodnja namenjena je ženama iz ruralnih sredina, iz socijalno ugroženih grupa, a žene koje žele da se uključe u ovu proizvodnju mogu se javiti na Javni poziv, koji je objavio Grad Sombor, a rok za prijavu je 4. mart.

„Žene u svom vlasništvu moraju da imaju zemljište na kome će se saditi lavanda. Mogu i zemljište da dobiju na korišćenje, ili da ga uzmu u zakup. Gledaće se socijalni status žena, koje se javljaju na konkurs i one slabijeg socijalnog statusa imaće prednost“, kaže Atila Pribila, član projektnog tima.

Žene koje se uključe u ovaj projekat imaće obavezu da se uzgojem lavande i proizvodnjom eteričnih ulja bave najmanje 10 godina.

„Suština projekta je da one nauče kako se uzgaja lavanda, kako se pravi eterično ulje, kako to plasirati na tržište i kako opstati na tržištu“, dodaje Pribila.

Uzgoj lavande koji će početi žene iz seoskih područja u Somboru realizuje se kroz projekat „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnom području“, a sufinansira se kroz kroz Interreg- IPA Program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

„Cela ideja je da se u toku realizacije prijekta raspiše javni poziv po evropskim pravilima, gde će se tražiti sadnice za oko šest hektara. To znači da će 60.000 sadnica biće posađeno na području grada Sombora i Bač – Kiškun županije koja je naš partner „, veli Saša Bošnjak, koordinator EU projekata Grada Sombora.

Na području Grada Sombora biće posađeno 30.000 sadnica lavande, na ukupno tri hektara. Pojedinačne površine biće od 500 do 1.000 kvadratnih metara. Deo projekta je i kupovina dva mobilna postrojenja za preradu lavande u eterično ulje.

Ukupna vrednost ovog projekta je 207.134 evra, dok je budžet Grada Sombora, kao partnera, 98.744 evra.

Vodeći partner u projektu je Grad Sombor, a u realizaciji projekta učestvuju Centar za socijalni rad Sombor, Centar za proizvodnju znanja i veština iz Novog Sada i Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft.

Izvor: rtv.rs

ПретходниPROGLAŠENI NAJBOLJI SPORTISTI 2018. GODINE
СледећиSomborci u akciji protiv duvanskog dima

1 КОМЕНТАР

  1. Proekti, projektno sadjenje lavande, projektno gajenje povrca u plastenicima,itd. Lepo i korisno bi bilo da potraje, ALI, vecina stavri se zavrsi zavrsrtkom projekta! Odnosno, nema para nema interesa za rad. Sve što se INSTANT byo napravi isto toliko i traje. Prosle yime mi je iymrylo 60 posto sadnica , samo da se zna , kao dopuna projekta kada STEGNE Bačka yima i to se desava. Srećan rad.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.