Somborska elektrana na biogas postala isporučilac struje

Prva elektrana na biogas u Zapadnoj bačkoj sagrađena na imanju kompanije Agroplus u Svetozar Miletiću završila je probni rad i postala isporučilac električne energije EPS. Pored proizvodnje struje od zelene mase i stajskog đubriva, Agroplus planira i proizvodnju povrća u staklenicima.

Elektrana na biogas sagrađena je sopstvenim sredstvima pored farme i silosa, a na ovaj potez su se odlučili zbog sve manje isplativosti ratarske proizvodnje.

Čitav kompleks osmišljen je racionalno sa ciljem da se iskoriste resursi koje Agroplus imana 600 ha . Probni rad elektrane pokazao je da je reč o pouzdanoj nemačkoj tehnologiji .

Aleksandar Macura, radnik na postrojenju: Počeli smo da radimo pre oko tri meseca. Instalirana snaga je jedan megavat i toliko i postižemo u zadnjih dva i po meseca.

„Radimo sa naših površina kukuruz, sirak i tritikale. Treba nam ukupno 1800 vagona za to sve, ali zavisi . Svaki hektar može dati više ili manje, zavisi koliko će dati ta površina koju smo sejali za elektranu. Ona se kreće od 4 vagona u lošoj godini do sedam vagona u dobroj godini u zalivnom sistemu“, kaže Miloš Komazec, vlasnik DOO „Agro Plus“.

Zelenoj masi se dodaje i stajnjak, a otpadna voda se filtrira i koristi za zalivni sistem, pa će dve žetve na ovim površinama doneti dvostruku isplativost. Topla voda će se koristiti za sušenje žitarica u silosu, a planirano je i proširenje kapaciteta.

„Drugi deo tople vode će nam ići na staklenik koji u ovoj godini pravimo projekte. Staklenik gde bi se proizvodio paradajz i krastavac. A treći deo vode kad nam ne treba i treba on će zagrevati poslovne prostorije, radionicu, farmu“, kaže Miloš Komazec.

Suvi ostatak iz elektrane će takođe biti iskorišćen , jer je reč o visoko kvalitetnom humusu, koji ima kupce na domaćem i stranom tržištu.

Izvor: rtv.rs

ПретходниNajoštrija osuda vandalskog čina na Velikom Katoličkom groblju u Somboru
СледећиNa somborskim njivama nikad manje repe

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.