Somborska gimnazija obeležila jubilej 150 godina rada

svecanost-somborska-gimnazija

Somborska gimnazija „Veljko Petrović“ obeležila je jubilej 150 godina rada, a u ime sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, Patrijarh srpski Porfirije je tim povodom, dodelio Orden Svetog Save I stepena ovoj školi.

Gimnazija „Veljko Petrović“ se od osnivanja 1872. godine svrstava u red škola sa bogatom tradicijom koja generacijama učenika pruža kvalitetno obrazovanje.

Povodom značajnog jubileja, a u znak priznanja za ukupni doprinos obrazovanju i prosveti našeg naroda, patrijarh srpski Porfirije, u ime sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, dodelio je Orden Svetog Save I stepena Gimnaziji, koji je u ime škole primio direktor Dušan Mišković.


„Verujemo da je sudbina gimnazije neraskidivo vezana za Sombor i posmatrajući istoriju, vidi se jedna činjenica, a to je kada je bilo dobro Somboru da je bilo dobro i našoj školi“, kaže Dušan Mišković, direktor Gimnazije Veljko Petrović u Somboru.

„Prvi pokušaj srednjoškolskog obrazovanja u Somboru je nastao u okviru Srpske crkvene Pravoslavne opštine. Samo ću još napomenuti tu kapitalnu činjenicu da je u Somboru 1778. godine osnovana prva škola za obrazovanje srpskih učitelja koja postoji i danas“, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Gimnazija već 150 godina izvodi nastavu na srpskom i mađarskom jeziku, a ove godine ima 11 odsto više učenika koji ostvaruju zapažene rezultate.

„Sombor je grad koji ima najveći broj nacionalnih manjina u Srbiji, a mnoge naše znamenite ličnosti iz istorije su prošle kroz školu različitih nacija i narodnosti, a upravo oni su ostavili značaj pečat i pomogli nauci u Srbiji, regionu ali i šire, mogli bi reći planetarno šire“, rekao je Branko Ružić, ministar prosvete.

„Svaka institucija obrazovanja ima svoju prošlost i svoje temelje, stoga je važno da na tim osnovama gradimo zajedničku budućnost“, rekao je dr Zoltan Maruža, državni sekretar za obrazovanje Mađarske.

Gimnaziju su pohađale mnoge značajne ličnosti poput Veljka Petrovića, književnika po kojem škola nosi ime, vladika Irinej Bulović, fizičar dr Bogdan Maglić, hemičar dr Ivan Gutman i mnogi drugi.

Ružić: Jedna od najuspešnijih gimnazija u Vojvodini

Somborska gimnazija i danas predstavlja mesto gde se poštuje svaki učenik, podstiču nove ideje i ide u korak sa potrebama savremenog društva, izjavio je danas ministar prosvete Branko Ružić na svečanosti u Narodnom pozorištu u Somboru povodom 150 godina postojanja Gimnazije „Veljko Petrović“.

Ružić je istakao da je Somborska gimnazija pratila tok reformi u oblasti obrazovanja i značajno unapredila kvalitet rada uvođenjem novih obrazovnih programa za talentovane učenike.

Tokom 150 godina, gimnazija je uspešno razvijala toleranciju, a učenici su sticali kvalitetnu edukaciju, naglasio je ministar, čestitajući jubilej ovoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi.

Ružić je podsetio da je reč o najvećoj gimnaziji u Zapadnobačkom okrugu i jednoj od najuspešnijih gimnazija u Vojvodini.

On je rekao da je iz ove gimnazije potekao veliki broj značajnih imena, kao i da nekadašnji učenici sa ponosom ističu da su bili deo Somborske gimnazije.

Ministar je naveo da u ovoj školi svoja znanja unapređuju i učenici talentovani za računarstvo i informatiku, sport, geografiju i istoriju.

„Ponosni smo na znanje koje posedujete i vašu energiju koja je zasigurno pokretač budućeg razvoja naše zemlje“, rekao je Ružić.

Svečanosti su prisustvovali i Patrijarh srpski Porfirije, državni sekretar zadužen za prosvetu iz Mađarske Zoltan Maruža, crkveni velikodostojnici, kao i brojne zvanice iz javnog i kulturnog života.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić), Tanjug

ПретходниNova oprema za somborske boksere
СледећиPočinje „Likovna jesen“ u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.