Somborska gimnazija povezuje Andrića i NASU

Nobelovac Ivo Andrić i Svemirska agencija NASA nemaju ništa zajedničko. Ne bi ni imali da nije učenika somborske Gimnazije „Veljko Petrović“ koji su našli način da povežu Andrića i NASA, ali i da u tu priču dodaju i ćirilično pismo.

Spojila je ova ideja maturante prirodno-matematičkog smera i njihovu profesorku sprskog jezika i književnosti. Početni korak bio je kodiranje eseja napisanog o romanu Ive Andrića Prokleta avlija.

„On je zapisan na memorijskoj kartici u obliku jedinica i nula. Memorijska kartica je skup mnogo tanzistora i poluprovodnika okruženih plastikom“, objašnjava Petar Đurić.

Kodirani esej snimljen na memorijskoj kartici biće u balonu poslat u gornje slojeve stratosfere, a cilj je da se vidi da li će to uticati na promene na memorijskoj kartici.

„Naša hipoteza je da se ništa neće destiti, a glavni razlog je što neće izaći direktno u svemir, imaće zaštitu ozona tako da svaki vid zračenja koji bi mogao da utiče neće uticati upravo zbog zaštite ozona. To je naša hipoteza, a da li će tako i biti videćemo kada se naša kartica vrati“, veli Petar.

„Na karticu može uticati ili vlaga ili mikroorganizimi, što će se najverovatnije i desiti, ali to neće biti toliko da prouzrokuje promene na kartici“, kaže Ana Anđelić.

Ovaj projekat učenika somborske gimnazije i njihove profesorke deo je NASA projekta „Kockice u svemiru“ (Cubes in Space) i među 270 je odabranih, a da bi projekta bio prihvaćen trebalo je objasniti njegov cilj.

„Ivo Andrić je naš Nobelovac, ćirilica je naše pismo i zato smo odabrali esej o Andriću na ćirilici. Bili smo dovoljno ubedljivi u tom definisanju cilja projekta i naša ideja je prihvaćena“, kaže Lidija Nerandžić Čanda, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Momorijska kartica sa ćiriličnim tekstom provešće u stratosferi između tri i 24 sata, a nakon toga ove učenike čeka novi posao – utvrđivanje da li ima promena na memorijskoj kartici.

Izvor: rtv.rs

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.