Somborska gimnazija povezuje Andrića i NASU

Нобеловац Иво Андрић и Свемирска агенција NASA немају ништа заједничко. Не би ни имали да није ученика сомборске Гимназије „Вељко Петровић“ који су нашли начин да повежу Андрића и NASA, али и да у ту причу додају и ћирилично писмо.

Спојила је ова идеја матуранте природно-математичког смера и њихову професорку спрског језика и књижевности. Почетни корак био је кодирање есеја написаног о роману Иве Андрића Проклета авлија.

„Он је записан на меморијској картици у облику јединица и нула. Меморијска картица је скуп много танзистора и полупроводника окружених пластиком“, објашњава Петар Ђурић.

Кодирани есеј снимљен на меморијској картици биће у балону послат у горње слојеве стратосфере, а циљ је да се види да ли ће то утицати на промене на меморијској картици.

„Наша хипотеза је да се ништа неће дестити, а главни разлог је што неће изаћи директно у свемир, имаће заштиту озона тако да сваки вид зрачења који би могао да утиче неће утицати управо због заштите озона. То је наша хипотеза, а да ли ће тако и бити видећемо када се наша картица врати“, вели Петар.

„На картицу може утицати или влага или микроорганизими, што ће се највероватније и десити, али то неће бити толико да проузрокује промене на картици“, каже Ана Анђелић.

Овај пројекат ученика сомборске гимназије и њихове професорке део је NASA пројекта „Коцкице у свемиру“ (Cubes in Space) и међу 270 је одабраних, а да би пројекта био прихваћен требало је објаснити његов циљ.

„Иво Андрић је наш Нобеловац, ћирилица је наше писмо и зато смо одабрали есеј о Андрићу на ћирилици. Били смо довољно убедљиви у том дефинисању циља пројекта и наша идеја је прихваћена“, каже Лидија Неранџић Чанда, професорка српског језика и књижевности.

Моморијска картица са ћириличним текстом провешће у стратосфери између три и 24 сата, а након тога ове ученике чека нови посао – утврђивање да ли има промена на меморијској картици.

Извор: ртв.рс

ПретходниSkandal ili poslednja želja?
СледећиOvo što radi kineski proizvođač telefona je NENORMALNO!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.