Somborska gimnazija povezuje Andrića i NASU


Nobelovac Ivo Andrić i Svemirska agencija NASA nemaju ništa zajedničko. Ne bi ni imali da nije učenika somborske Gimnazije „Veljko Petrović“ koji su našli način da povežu Andrića i NASA, ali i da u tu priču dodaju i ćirilično pismo.

Spojila je ova ideja maturante prirodno-matematičkog smera i njihovu profesorku sprskog jezika i književnosti. Početni korak bio je kodiranje eseja napisanog o romanu Ive Andrića Prokleta avlija.

„On je zapisan na memorijskoj kartici u obliku jedinica i nula. Memorijska kartica je skup mnogo tanzistora i poluprovodnika okruženih plastikom“, objašnjava Petar Đurić.

Kodirani esej snimljen na memorijskoj kartici biće u balonu poslat u gornje slojeve stratosfere, a cilj je da se vidi da li će to uticati na promene na memorijskoj kartici.

„Naša hipoteza je da se ništa neće destiti, a glavni razlog je što neće izaći direktno u svemir, imaće zaštitu ozona tako da svaki vid zračenja koji bi mogao da utiče neće uticati upravo zbog zaštite ozona. To je naša hipoteza, a da li će tako i biti videćemo kada se naša kartica vrati“, veli Petar.

„Na karticu može uticati ili vlaga ili mikroorganizimi, što će se najverovatnije i desiti, ali to neće biti toliko da prouzrokuje promene na kartici“, kaže Ana Anđelić.

Ovaj projekat učenika somborske gimnazije i njihove profesorke deo je NASA projekta „Kockice u svemiru“ (Cubes in Space) i među 270 je odabranih, a da bi projekta bio prihvaćen trebalo je objasniti njegov cilj.

„Ivo Andrić je naš Nobelovac, ćirilica je naše pismo i zato smo odabrali esej o Andriću na ćirilici. Bili smo dovoljno ubedljivi u tom definisanju cilja projekta i naša ideja je prihvaćena“, kaže Lidija Nerandžić Čanda, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Momorijska kartica sa ćiriličnim tekstom provešće u stratosferi između tri i 24 sata, a nakon toga ove učenike čeka novi posao – utvrđivanje da li ima promena na memorijskoj kartici.

Izvor: rtv.rs

PrethodniSkandal ili poslednja želja?
SledećiOvo što radi kineski proizvođač telefona je NENORMALNO!

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.