SOMBORSKI CRVENI KRST DANAS ORGANIZUJE NOVU AKCIJU DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

dobrovoljno-davanje-krvi-(1)

U Centru za edukaciju Crvenog krsta Sombor 10. februara 2022. godine od 09 do 13 sati će biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Zbog pandemije izazvane korona virusom, smanjene su zalihe svih krvnih grupa, a najviše nedostaje 0-, 0+ i B- kažu iz somborskog Crvenog krsta. Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi za hitne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških bolesnika kao i planirane hirurške intervencije.

„Upravo zato molimo sve građane, ukoliko im zdravstveno stanje dozvoljava, da se odazovu akciji davanja krvi“, stoji u dopisu Crvenog krsta Sombor.

Prilikom organizacije akcija dobrovoljnog davanja krvi poštuju se procedure i preventivne mere radi sprečavanja prenosa virusa na akcijama prikupljanja krvi, u skladu sa propisima i donetim merama. Pre akcije vrši se dezinfekcija prostorija i radnih površina, postavlja se dezobarijera i vrši se dezinfekcija ruku svih učesnika akcije, svi zaposleni u Crvenom krstu, kao i volonteri koriste zaštitna sredstva, ekipa Zavoda za transfuziju krvi koristi svoju zaštitnu opremu, a po završetku akcije ponovo se radi dezinfekcija prostora.

Krv mogu dati i vakcinisane i nevakcinisane osobe. Lica koja su primila vakcinu „Fajzer“, „SinoFarm“ ili „Moderna“ krv mogu dati odmah, dok lica koja su primila vakcinu „Sputnik V“ ili „Astra Zeneka“ dragocenu tečnost mogu dati nakon dve nedelje od primanja iste.

ПретходниSerija udesa – semafor ne radi
СледећиOd Biblioteke Somboru i Somborcima

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.