Somborski fotograf najbolji na Balkanu „zbog“ tašte

Новинар у пензији и фотограф Вираг Иштван из Сомбора у свету фотографије је више од пола века, а на недавно одржаном Балканском првенству у Румунији освојио је прво место.

Заљубљеник у уметност, Вираг Иштван, ствара фотографије ретке лепоте, које у њему живе од када зна за себе. Оријентисан је према социјалној фотографији, занимају га људи и покушава путем портрета да прикаже духовну страну човека.

„Занима ме естетика баналности, то су призори из нашег свакодневног живота поред којих ми пролазимо а да их уопште не уочавамо. Сматрам да било шта што постоји има своју естетику, само то треба приметити и умети приказати. Ја онога тренутка када нешто приметим, одмах уочавам кадар и композицију и реализујем. Фотографија настаје за секунду или две -уочим, дигнем апарат и шкљоцнем“, каже уметник, Вираг Иштван.

Фотограф тренутка, како га колеге називају, аутентичан је уметник коме потпис није потребан, јер његова дела носе његов рукопис и печат. На Балканском првенству одржаном у Румунији освојио је прво место, управо фотографијом своје таште.

„Веома драматична фотографија, реакције су изузетно снажне, она отвара многа животна питања. Отвара питања нашег односа према телесности у основи. За разлику од све јачег тренда преко комерцијалних прилога на медијима, где се преферира само та нека супер естетика силиконска. Људи немају истанчан однос према естетици сопственог тела ма какво да је“, истакао је уметник.

Вираг Иштван до сада је имао више од 500 изложби и освојиоје 300 награда. Истакнути уметник светске асоцијације за уметничку фотографију може да се похвали да је до сада излагао скоро на свим контеинетима, у више од 40 земаља.

Извор: РТВ (Бојана Радовановић)

ПретходниOBUSTAVA RADA PREDŠKOLSKIH I ŠKOLSKIH USTANOVA U VOJVODINI
СледећиSomborska policija uhapsila je A. A.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.