Somborski hroničar Milan Stepanović vredno radi na novoj knjizi

Somborski hroničar Milan Stepanović je u vreme vanrednog stanja rešio da privede kraju rad na još jednoj knjizi o istoriji Sombora.

Stara somborska znamenja obeležja identiteta je 28. knjiga o istoriji Sombora, za koju je gradja prikupljana više od decenije. Ovo vreme ograničenog kretanja je kao stvoreno da se prione na završni posao, kaže autor Milan Stepanović.

Zapravo je reč o stotinama simbola , grada, županije, gradskih insitutcija, škola, crkava somborskih , zatim porodica, pojedinaca, koji su tamo od kasnog srednjeg veka pa do polovine 19. veka predstavljali identitet grada i pojedinaca. Toi je pre svega predstavlja jednu ogromnu zbirku sa preko 500 otisaka pečata, najčešće u vosku i na tim pečatima ljudi su predstavljali bilo svoju plemićku porodicu, inicijhale, simbole vezane za njihov posao, grad je predstavljao svoj grb, županija svoj grb. Gradski geometar je imao šestar i trougao. Svako je imao neki svoj grb i po tome su se raspoznavali. Tako da mislim da je ovo prvi put će jedan grad u Srbiji kompletan svoj istorijski identitet kroz simbole, jedna estetika simbola, predstaviti na ovaj način.

Da li je bilo dovolno istorijske građe i gde ste je pronašli?

„Najčešće je to gradja iz istorijskog arhiva u Somboru i gradju smo prikupljali moj pokojni prijatelj, nekdašnji direktor arhiva Rade Šumonja i ja, tamo još negde početkom dve hiljaditih, izmedju 2003 i dve hiljade pete godine. Tada smo napravili jednu lepu izložbu sa pedeset i nešto pečata somborskih, u onoj kapelici Svetog Ivana Nepomuka, to je bilo u maju 2005. Godine. Nažalost malo kasnije Rade je preminuo. Ja sam to nekako stalno odlagao, stalno neke važnije tem imao, i sad ove godine je ova tema došla na red“, kaže autor Stepanović. 

Dvadeset osma knjiga Milana Stepanovića treba da bude štampana početkom jeseni. Već u maju izlazi njegova 27. Knjiga o nasledju crkve Svetog Jovana Preteče u Somboru.

Izvor: RTV (Predrag Ćurčija)

ПретходниSomborac u svom dvorištu istrčao tri polumaratona
СледећиVremeplov: Umro Leonardo da Vinči

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.