Somborski ronioci za čistije vode

Somborski ronioci su tokom prethodnih godina više puta organizovano čistili lokalitete na Velikom Bačkom kanalu i u okolini Sombora, a sve u povodu akcije „Neka vode budu čiste“, koja se sprovodi pod pokroviteljstvom Fondacije „Ana i Vlade Divac“, a uz podršku Grada Sombora.

Somborski ronioci ovim ekološkim akcijama žele skrenuti pažnju svim građanima, a naročito nesavesnim pojedincima da čuvaju svoju okolinu.

Vidljivost pod vodom zna biti problem i uvek postoji rizik šta će se iz mutne vode izvući ističu somborski ronioci koji napominju da mesta za strah i paniku u takvim situacijama nema. Osim različitih vrsta otpada, tokom poslednjih akcija po bogatim kanalskim vodotokovima nađu se i zatvorene kutije sa minsko eksplozivnim sredstvima.

„Interesantno je da smo našli minsko eksplozivna sredstva na lokalitetima gde se građani kupaju, a koja su bila u mulju, konkretno na kupalištu u Bezdanu, ali smo to uspeli da uklonimo zajedno sa pripadnicima MUP-a. Tek kada se kutija otvori vidimo da je u pitanju ili municija ili bombe ili trombonske mine“, kaže Goran Zelić, predsednik DPA Sombor.

„Pronalazili smo i neke vrednije vrednije stvari. Ljudi svašta ostave u vodi. Tako smo kolega i ja bili zajedno pronašli GoPro kameru vrednu oko 400 evra“, priča Prvoslav Ovcin, član DPA Sombor.

„Nekoliko kontejnera smo izvukli smeća, a sigurno da ima još toliko za neke buduće akcije“, kaže Goran Zelić.

„Greota je nailaziti na toliko staklenih flaša, pa džakova sa ostacima od klanja i različite vrste otpada životinja, kao i mrtve životinje koje smo izvlačili“, smatra Prvoslav Ovcin.

Somborski ronilački klub broji oko 40-tak članova, a u njemu je sve više žena koje zajedno sa kolegama rade na čišćenju priobalja i voda.

„Naš klub je zaista specifičan po tome što u poslednjih nekoliko godina imamo sve više žena, a naročito posle 2010. godine kada nam je pristigao veliki broj članica ili kako nas ja nazivam „ronilicama“. Sada nas već ima priličan broj, a trenutno nas je aktivnih oko 10 žena. Svake godine imamo i nove članove zahvaljujući besplatnom ronjenju za žene“, objašnjava Stanislava Lutkić, član DPA Sombor.

Članovi Društva podvodnih aktivnosti iz Sombora poslednjih godina su poznati po akcijama čišćenja vodotokova u okolini. Njihove akcije su opomena nesavesnim pojedincima koji bacajući razne vrste otpada zagađuju okolinu, a samim tim i korito Velikog bačkog kanala od Sombora do Bezdana i Bačkog Monoštora.

ПретходниEkipa Sombora izborila plasman u Veliko finale igara bez granica
СледећиTrening bezbedne vožnje 2. i 3. avgusta u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.