SOMBORSKI SPORTSKI RADNICI PROŠLI OBUKU U OKVIRU KAMPANJE „Život u tvojim rukama“

obuka-ck-zivot-u-tvojim-rukama

Pod sloganom “Pokrenuti nekom srce najplemenitija je stvar koju možemo da uradimo za drugo ljudsko biće. Svako treba da zna kako”, Crveni krst Srbije nastavio je sa kampanjom “Život u tvojim rukama”.

Stručni tim Crvenog krsta Srbije je juče organizovao obuku u merama pružanja prve pomoći za članove Sportskog saveza Sombora i tako nastavio da edukuje sportiste i sportske radnike kako da reaguju u trenucima naglog zastoja srca jer su, kada srce stane, prvi minuti dragoceni i spasavaju život.

Pred početak događaja u Velikoj sali Kulturnog centra „Laza Kostić“, prisutnima su se obratiti državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije prof. dr Ferenc Vicko, predsednik prve pomoći Crvenog krsta Srbije dr Branislav Ljiljak, predstavnici Crvenog krsta i lokalne samouprave.

Govornici su se složili sa tim da je u vremenu koje karakterišu zdravstveni izazovi važno da što veći deo populacije poseduje znanja i veštine koje doprinose očuvanju života ljudi.

Profesor Vicko je bezbednost u sportu postavio kao važan cilj, a naglasio je da se, kako preventiva, tako i edukacija za pomoć u nesrećama na terenu, ne smeju ograničavati samo na vrhunski sport, već da se pažnja mora posvetiti i rekreativcima svih generacija. Budući da su u trenucima srčanog zastoja minuti važni, on je izrazio veru u to da će obuka svih starosnih grupa u pravovremenom i adekvatnom pružanju pomoći dovesti do sigurnijeg sporta.

Doktor Ljiljak je ukazao na to da kampanja „Život u tvojim rukama“ pred sobom ima veliki zadatak i da „igra“ na duge staze, te da će dovesti do rezultata koji se mere najvišom vrednošću, a to je ljudski život.

Naša proslavljena evropska šampionka, kajakašica Antonija Nađ Kosanović, govorila je u ime Gradskog veća grada Sombora. Ona je kazala da su deca grupa na koju bi trebalo obratiti posebnu pažnju, jer srčani zastoj ne pogađa samo starije sportiste. Takođe, izrazila je zadovoljstvo što je Sombor prvi grad u Vojvodini u kom se održava obuka u okviru kampanje.

Trener karatea i bivši selektor reprezentacije Petar Kosanović i dr Dragana Zvijer iz Crvenog krsta Sombora su istakli značaj saradnje Crvnog krsta Sombora i sportskih saveza.

– Crveni krst je organizacija koja realizuje aktivnosti u pružanju prve pomoći na najvišem nivou, a ova obuka doprineće kvalitetu te aktivnosti, kazala je Zvijer.

Petar Kosanović je naglasio da je trener kao osoba, prva pored terena i uz sportiste, on je u obavezi da bude obučen da reaguje na vreme i adekvatno.

Edukanti su imali priliku na lutkama da vežbaju tehnke koje će biti spremni da primene u realnosti, ako se za to ukaže potreba i da tako učine najhumanije delo, da spasu život. Budući da izvođenjem mera oživljavanja “kupujemo dragoceno vreme” do dolaska medicinske službe, jer samo čekanje na hitnu pomoć ili intervenciju lekara bez adekvatne pomoći može dovesti do smrtnog ishoda, važno je da se u kampanju uključi što šira javnost.

Kampanja „Život u tvojim rukama“ odvija se u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Promoteri kampanje su naši najpoznatiji sportisti: Asmir Kolašinac, Miloš Teodosić, Zorana Arunović, Boban Marjanović i drugi.

Izvor: SomborNjuz

ПретходниCene osnovnih namirnica ograničene još 60 dana
СледећиGranični prelaz Bezdan: Pokušao da unese dve automatske puške i municiju

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.