Somborski tamburaši: Nedostaju svirke i kontakt sa publikom

tamburasi_sombor

Pandemija korona virusa promenila je naš život i naše navike. Odrekli smo se proslava, druženja, koncerata, javnih okupljanja. Razlog je to što su bez posla ostali i muzičari.

Nedostaju li im svirke i mogu li onlajn nastupi zameniti kontakt sa publikom, pitali smo somborske tamburaše.

Pandemija korona virusa razlog je što su utihnule i tambure. Nema proslava, koncerata, festival, pa su tamburaši na prinudnom odmoru.

„Svirke fale, ali smo se s druge strane, jer svi smo oženjeni, vratili porodičnom životu. Malo je sada mirnije, odmaramo se. Ali nastupi već počinju faliti i što se tiče svirki, kontakta sa publikom i finansija“, kaže Josip Marić.

Ono što im najviše nedostaja je kontakt sa publikom, jer kako tamburaši ponesu publiku, tako i dobra publika ponese orkestar.

„Godinama radim ovaj posao i nekako je to ušlo u krvi da te non-stop neko posmatra, da nekome sviraš. Uvek atmosfera ponese muziku, a muzika ponese publiku. Sve je to povezano, blisko jedno sa drugim“, kaže Nikola Rončević.

Žive svirke zamenili su onlajn koncerti, ali iskusni muzičari kažu to ipak nije isto.

„Jeste da tu ljudi komentarišu, daju podršku, ali dok se uživo ne zasvira nema te energije“, kaže Rončević.

Na javne nastupe tamburaši će još pričekati, ali to nije razlog da svakog dana u njihovim rukama nije tamburica ili begeš.

„Svako ko se bavi ovim poslom bavi se time iz ljubavi i verovatno nađe načina da se posveti sviranju“, kaže Ivan Butković.

Pauza u nastupima može se iskoristiti za rad u studiju pa muzičari koji se time bave slobodno vreme mogu iskoristiti za komponovanje.

„U vreme pre korone imali smo puno svirki i nismo stizali te stvari da radimo. Sada svako ko se bavi tim poslom -radom u studiju, aranžiranjem, komponovanjem ima vremena za to“, kaže Josip Pekanović.

Ovi somborski tamburaši koji su do početka pandemije svirkama imali ispunjen skoro svaki dan željni su nastupa, pa se nadaju da će osim u našem studiju uskro zasvirati i pred publikom.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниSomborska grupa „Obrok za porodicu“ pomaže ugroženima
СледећиNAREDNIH DANA POTREBAN DODATNI OPREZ ZBOG MOGUĆE POLEDICE

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.