SOMBORSKOJ BOLNICI NEDOSTAJE OSOBLJE

Фото: Радио Дунав

DR DRAGAN RASTOVIĆ: SOMBORSKOJ BOLNICI NEDOSTAJE 22 DOKTORA I 84 MEDICINSKE SESTRE

U somborsku bolnicu ove godine uložena su značajana sredstva kako za nabavku nove opreme, tako i za infrastrukturne projekte. Ipak, kao i u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, jedan od gorućih problema je nedostatak kadra, a trend odlaska zdravstvenih radnika u inostranstvo se i dalje povećava. O svemu ovome, ali i o drugim problemima koji muče somborsko zdravstvo i pacijente, razgovarali smo sa dr Draganom Rastovićem, v. d. direktorom Opšte bolnice Sombor.

Koliko lekara i medicinskog osoblja nedostaje somborskoj bolnici i da li je nastavljen trend odlazaka medicinskih radnika u inostranstvo?


– Imajući u vidu normativ kadra određen pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama, Opštoj bolnici Sombor trenutno nedostaje 22 doktora medicine – specijalista. Pri tome treba imati u vidu da će u narednih godinu dana još šest lekara specijalista otići u penziju po sili zakona, pa tako dolazimo na broj od 28 nedostajućih doktora medicine – specijalista. Aktuelnim kadrovskim planom za Opštu bolnicu Sombor, koji je donelo Ministarstvo zdravlja, planirano je da maksimalno 187 lekara Opšte bolnice Sombor obavlja poslove pružanja zdravstvene zaštite za potrebe obaveznog zdravstvenog osiguranja, i njihove plate može da finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, na osnovu zaključenog ugovora. Kada se to ima u vidu, trenutno nedostaje pet doktora medicine – specijalista. Taj nedostatak delimično premošćavamo prijemom na određeno vreme doktora medicine – tzv. „sekundaraca“ do broja određenog kadrovskim planom. Realne potrebe za ovim profilom su još veće pošto je osetan nedostatak lekarskog kadra na primarnom nivou u domovima zdravlja na teritoriji Zapadnobačkog okruga, što se posledično odražava kroz veću opterećenost lekara naše ustanove. Prijem lekara na određeno vreme preko broja određenog kadrovskim planom trenutno nije moguće, jer bi za finansiranje njihovih plata bilo potrebno odvojiti sredstva iz sopstvenih izvora, kojih nemamo dovoljno. Kada su u pitanju medicinske sestre i zdravstveni tehničari situacija je još alarmantnija. U odnosu na normative nedostaju nam 84 medicinske sestre, odnosno zdravstveni tehničari – uglavnom medicinske sestre opšteg smera, ali i radiološki tehničari. Sa druge strane, u odnosu na aktuelni kadrovski plan trenutno nam nedostaje 24 zdravstvena tehničara sa srednjim i višim, odnosno visokim strukovnim obrazovanjem, koji se mogu finansirati iz sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ovaj nedostatak takođe nadomešćujemo prijemom ovih profila u radni odnos na određeno vreme do broja određenog kadrovskim planom. Što se tiče odlaska medicinskih radnika u inostranstvo, primetan je trend blagog porasta, uglavnom odlaska medicinskih sestara opšteg smera – za 13,8 posto u 2017. u odnosu na 2016. godinu, za 15,15 posto u 2018. u odnosu na 2017. godinu, ali se dešava da se i zaposleni vraćaju nazad na rad u Opštu bolnicu Sombor.

FALE HIRURZI, RADIOLOZI, INTERNISTI…

Kojih specijalista u somborskoj bolnici uopšte nema i da li postoji način da se ovakvo stanje promeni?

– Od specijalističkog kadra najviše nam nedostaju specijalisti opšte hirurgije, anesteziologije i reanimatologije, radiologije i psihijatrije, a nemamo specijalista maksilofacijalne hirurgije, plastične i rekonstruktivne hirurgije, dečje neurologije i psihijatrije i mikrobiologije. Otvaranjem angio-sale još je uočljiviji nedostatak specijalista interne medicine – subspecijalista kardiologije, koji bi se uputili na edukaciju za rad u kateterizacionoj laboratoriji. Starosna struktura zaposlenih lekara specijalista postaje zabrinjavajuća – 31,32 posto lekara je starije od 55 godina, što znači da ćemo u narednih 10 godina ostati skoro bez trećine lekara – specijalista. U manjoj meri nedostaju specijalisti skoro svih ostalih grana medicine.

Somborska bolnica je u avgustu raspisala konkurs za specijalizacije. Koliko je lekara otišlo na specijalističke studije i koji su to specijalisti?

– Trenutno se 39 lekara nalazi na specijalizaciji iz skoro svih grana medicine koje pokriva Opšta bolnica Sombor. Za septembarsko – oktobarski upisni rok smo pribavili saglasnost Ministarstva zdravlja na svih devet odobrenih specijalizacija i dve uže specijalizacije, i u toku je upis svih 11 mladih doktora medicine na odgovorajuće studijske programe. U martovsko-aprilskom upisnom roku ove godine na specijalističke studije je upisano još šest lekara, što sve zajedno čini 17 lekara koji su u 2018. godini nastavili usavršavanja na medicinskim fakultetima i klinikama radi sticanja specijalističkih i uže specijalističkih znanja. Na ime toga ćemo za 4-5 godina moći da računamo na nove specijaliste iz interne medicine, od kojih će dvoje pokrivati potrebe Internog odeljenja, a dvoje potrebe Odeljenja za plućne bolesti. Takođe, dobićemo i po jednog novog specijalistu opšte hirurgije, urologije, psihijatrije, radiologije i fizikalne medicine i rehabilitacije. Još dvoje lekara specijalista je upućeno na užu specijalizaciju iz kardiologije, odnosno neonatologije.

NOVA OPREMA

Ove godine je bolnica dobila i nekoliko novih dijagnostičkih aparata. Da li su smanjene liste čekanja i koliko se u proseku čeka na preglede?

– Nabavljena oprema i oprema koja je u procesu nabavke ne koristi se samo za dijagnostičke procedure, već i za kurativne – terapeutske procedure, kao i za poboljšanje nivoa zdravstvene usluge naše ustanove. Opšta bolnica Sombor je 9. jula dobila na Internom odeljenju novi kolonoskop, ranije novi gastroskop. Stari kolonoskop je bio u kvaru od novembra 2017. godine i do momenta dobijanja kolonoskopa broj pacijenata na listi čekanja se povećao na 520 pacijenata, bez pacijenata iz domova zdravlja, kojima se kroz organizovani skrining zakazuje pregled na mesečnom nivou. Od petog meseca zbog kvara kolonoskopa na Odeljenju hirurgije svi su pacijenti upućivani na Interno odeljenje i to je jedan od razloga za povećanje liste, jer je jedno vreme radio samo jedan tim za kolonoskopiju. Od 9. jula do danas je urađeno 482 usluge kolonoskopije, čime je smanjena lista čekanja i trenutno na listi čekanja ima 240 pacijenata, a čeka se u proseku pet i po meseci. Svakako nam je namera da u narednom periodu, s obzirom na to da je i Hirurško odeljenje u toku prošle nedelje dobilo novi kolonoskop i novi gastroskop, smanjimo listu čekanja na najmanji mogući nivo. U toku ove godine sredstvima dobijenim po konkursu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo nabavljen je po prvi put potpuno novi 16-slajsni CT aparat marke „Simens“ i u toku je renoviranje i adaptacija prostora za smeštaj CT aparata, te se nadamo da će u skorije vreme liste čekanja na preglede na CT aparatu biti daleko manje.

MUKE PO LISTAMA

– Što se tiče gastroskopskih pregleda Internog odeljenja, na listi čekanja ima 104 pacijenta, što je do dva meseca čekanja. Odeljenje hirurgije je bilo pet meseci bez kolonoskopa, a za gastroskopije nema liste čekanja jer se svi pacijenti pregledaju u roku od 20 dana. Od 15. novembra prošle godine, kada je počela sa radom angio-sala, do danas je urađeno 247 koronarografija. Treuntno je na listi čekanja 105 pacijenata, od kojih 17 na čekanju do 30 dana, a ostali preko 30 dana. Na Odeljenju ortopedije bio je zastoj u nabavci bescementnih proteza u periodu januar-februar i septembar, tako da je vreme čekanja oko 6-7 meseci. U toku godine u proseku je uvek oko 70-80 pacijenata na listi čekanja, a problem je i nedostatak specijalista anesteziologije, tako da operaciona sala ortopedije ne radi četvrtkom. Trenutno na odeljenju ima 107 pacijenata na listi čekanja za zamenu proteze kuka. Na Očnom odeljenju trenutno ima 158 pacijenata na listi čekanja. U proseku se na operaciju čeka 240 dana. U tekućoj godini bilo je zastoja u operativnom programu operacije katarakte zbog nedostatka operativnog materijala – sočiva i kvara aparata u aprilu. U RTG službi na RTG snimanja čeka se svega 7 dana, ultrazvuk: dopler 356 pacijenata (184 pacijenata donjih ekstremiteta i 182 pacijenta na listi za dopler karotida) i oko 60 dana čekanja. Na UZ abdomena, dojke, vrata regionalnih limfnih žlezda se čeka 14 dana. Na CT aparatu trenutno imamo 118 pacijenata na listi čekanja sa prosečnim čekanjem oko 60 dana. Razlozi velikih lista čekanja u RTG službi su nedostatak specijalista radiologa, RTG tehničara, zastarelost i česti kvarovi opreme, a tu se pre svega misli na ultrazvučne aparate.

Izvor: sombornjuz.in.rs

ПретходниBESPLATNO TESTIRANJE NA HIV
СледећиProgram manifestacije Ravangrad vajn fest

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.