SOMBORU NEDOSTAJE OKO 900 MESTA ZA PARKIRANJE!

U Somboru ima 1.200 parking mesta, od čega je 40 rezervisano za osobe sa invaliditetom, a 29 koriste taksi udruženja. Da bi mesta za parkiranje u gradu bilo dovoljno nedostaje bar još 800 do 900 mesta, što je jasan pokazatelj da je Sombor, kao i većina gradova u Srbiji, preopterećen brojem vozila na putevima. Zbog toga nadležni u JKP „Parking servis Sombor“ u saradnji sa lokalnom samoupravom pokušavaju da pronađu rešenje za izgradnju novih parking mesta, a jedna od ideja bila je da se za ovu namenu uredi prostor nekadašnjeg „Prokupca“ na Vencu Petra Bojovića br. 25.

– Površina „Prokupca“ je 2.830 m2 i katastarski je u potpunosti u vlasništvu grada. Prema idejnom rešenju na ovom prostoru bilo bi izgrađeno 96 + 4 parking mesta, s tim da bi postojala mogućnost i za izgradnju nadzemne garaže sa dodatnih 50 – 60 parking mesta. Prilikom izgradnje Trga Koste Trifkovića izgubili smo 96 mesta za parkiranje i ovaj prostor bi to nadoknadio. Grad je imao najbolju nameru da ovaj posao sprovede ove godine, raspisao je i javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije i izabaran je izvođač za taj deo posla, ali je došlo do problema sa „Prokupcem“, koji je u svoju stečajnu masu uvukao i ovaj prostor. Sada grad mora na sudu da dokazuje svoje vlasništvo, a to je proces koji traje – objasnila je Gordana Bulović, direktorka JKP „Parking servis Sombor“.

Osim na Trgu Koste Trifkovića, zbog raznih infrastrukturnih projekata JKP „Parking servis Sombor“ ostao je bez dodatnih 30 parking mesta širom grada. Izgradnju i rekonstrukciju postojećih parking prostora planira osnivač, u zavisnosti od sredstava koje je opredelio za tu namenu. Prošle godine rekonstruisan je parking prostor na Vencu Radomira Putnika, a naredne godine u planu je obnova parkinga kod bolnice.

BESPLATNO PARKIRANJE ZA TRUDNICE

Somborski „Parking servis“ prvi je u državi još 2010. godine pokrenuo akciju „Besplatno parkiranje za trudnice“. Nekada je trudnicama besplatno parkiranje bilo omogućeno po celom gradu, a od 2016. godine to se odnosi samo na četiri ulice: Mirnu, Avrama Mrazovića, Sonje Marinković i Vojvođansku. Zbog toga trudnice često ne mogu da iskoriste svoje pravo, jer slobodnih parking mesta u ovim ulicama gotovo nikada nema.

– Odluku o besplatnom parkiranju za trudnice u samo četiri ulice doneo je Nadzorni odbor preduzeća i ja kao direktor ne mogu samostalno ništa da učinim po tom pitanju. Ono što mogu i što ću učiniti jeste da dam predlog Nadzornom odboru da se ta odluka poništi i da se vrati na staro, odnosno da trudnice ponovo imaju besplatan parking u celom gradu. Upravo zbog ovog problema gradonačelnica Dušanka Golubović uputila je inicijativu da se tri parking mesta u blizini Doma zdravlja „Dr Đorđe Lazić“ u Mirnoj ulici rezervišu za trudnice, što ćemo i biti učinjeno. Osim toga, na sastanku u Gradskoj upravi dogovorili smo se i o subvencionisanju određenih socijalnih kategorija stanovništva, pa će tako npr. ratni vojni veterani, učesnici ratova, porodice palih boraca i mnogi drugi imati besplatno parkiranje u trećoj zoni jednom nedeljno. Nažalost, naši građani nisu dovoljno informisani i često ne koriste svoja prava. Mi izlazimo u susret i porodiljama, koje takođe mogu dobiti besplatan parking u ove četiri ulice, a posebno želim da naglasim da vozilo ne mora biti registrovano na majku ili trudnicu, kako bi ostvarile ovo pravo – rekla je direktorka JKP „Parking servis Sombor“.

PREMEŠTENA DEPO SLUŽBA

„Parking servis Sombor“ ima dva „pauk“ vozila, a radnici nepropisno parkirana vozila mogu da uklone samo po nalogu Komunalne inspekcije ili saobraćajne policije. Tokom godine bude između 100 i 130 ovakvih intervencija, a vozila se odvoze na depo službu preduzeća.

– Od 1. avgusta depo služba je ponovo izmeštena u Radišićevu ulicu br. 35. Nekoliko godina ova služba je bila u „Remontu“, a kada je vlasnik prodao preduzeće morali smo da pronađemo novu lokaciju. Tada nam je u susret izašla JKP „Čistoća“ sa kojom smo imali izuzetno dobru saradnju. Koristili smo njihovu površinu u okviru Reciklažnog centra, a kada je ove godine došlo do promene rukovodstva u „Čistoći“, dobili smo nalog da se iselimo do 1. avgusta, što smo i učinili. Od prošle godine imamo ugovor sa Osnovnim javnim tužilaštvom za čuvanje vozila po nalogu tužilaštva, koja su ili oduzeta ili oštećena u saobraćajnim nezgodama, i taj posao sada obavljamo u Radišićevoj ulici – ispričala je Gordana Bulović.

MOBILNE RADIONICE I „RENT A BIKE“

– U saradnji sa kompanijom „Imlek“ iz Beograda došli smo do dogovora da postavimo tri mobilne radionice za bicikle u gradu. To bi značilo da svako ko ima bicikl može na jednom mestu potpuno besplatno da naduva gumu, promeni ventil, šaraf i slično, a radionice bi ostale u trajnom vlasništvu grada. Takođe imamo ideju da krenemo u projekat „Rent a bike“, odnosno iznajmljivanje bicikala na dva mesta u gradu. Pored toga što bi donosilo prihode gradu, bilo bi odlično i za turističku ponudu grada, s obzirom na to da ćemo birati lokacije bliže biciklističkim rutama – najavila je direktorka Bulović.

Izvor: sombornjuz.in.rs

ПретходниBolja od GTA V i The Njitcher 3: RDR 2
СледећиKnjige koje čitam ove jeseni

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.