Spremna i kovid ambulanta u Somboru

Kovid ambulante otvorene pri domovima zdravlja imaju vodeću ulogu u otkrivanju zaraženih ovim virusom, tako i Sombor ima trijažnu ambulantu za akutne infekcije i respiratorne bolesti,koja radi svakoga dana od 7 ujutro do 22 sata. Pacijenti mogu da dodju i bez zakazivanja, ali savet je da se prvo obrate izabranom lekaru.

Povišena temperature, kašalj, kratak dah, malaksalost, sve su to simptomi sa kojima se javljaju pacijenti u kovid ambulantu u Somboru. Tu svaki pacijent može bezbedno sa se pregleda, jer su zdravstveni radnici zaštićeni opremom. Radi se osnovna laboratorija CRP koja ukazuje na ozbiljnije stanje pacijenta,a počinje i upotreba testova.

„Mi već sutra počinjemo sa upotrebom testova .Ono što na primaru možemo da odradimo ,ako postoji klinička simptomatologija , možemo da uzimamo bris .U saglasnosti sa epidemiolozima i kod hroničnih bolesnika ,koji ne moraju da imaju neki manifestni klinički znak ,samo ako postoji sumnja da postoji neka infekcija“, rekla je dr Emeše Uri, direktorka Doma zdravlja, Sombor.

„Ukoliko dodje do komplikacija ,u smislu teškoće u disanju ,stezanje u grudima, temperature koja danima prelazi 38.5 onda izabrani lekar treba da se konsultuje sa respiratornim centrom tj. sa lekarima koji ovde rade i dalje upućuju pacijenta na dijagnostiku ovde kod nas. Ovde se vrši osnovni klinički poregled od strane lekara, laboratorijska dijagnostika,koja podrazumeva uzimanje kompletne krvne slike i analizu CRP-a kao markera zapaljenja.U slučaju pozitivnih rezultata i kliničkog nalaza i laboratorije ,dalje se konsultujemo sa lekarima opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ i pacijenti se dalje upućuju na snimanje pluća .Ukoliko su i tu rezultati pozitivni, dalje se rasporedjuju na infektivno odeljenje“, objasnio je dr Milan Popović.

U Domu zdravlja naglašavaju da će svi pacijenti sa idikacijama biti pregledani u ambulanti i na osnovu daljih ispitivanja biti upućivani na bolnicu,ukoliko je to potrebno.

Adresa centra: Hajduk Veljka, radno vreme od 07:00 do 22:00

Izvor: RTV (Bojana Radovanović)

ПретходниRatari u Somboru odlaze sa njiva pre 17 sati
СледећиRadio Blagovesnik prenosi bogosluženja iz somborskog hrama

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.