Srbijo, je l’ 5G mreža kriva za korona virus? (ISTRAŽIVANJE)

Građani Srbije se ne plaše korona virusa, ali su oprezni, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za međunarodnu javnu politiku.

Oko 70 odsto ima poverenja u zdravstveni sistem zemlje, a čak 90 odsto anketiranih smatra da ćemo do prvog juna obuzdati epidemiju tog virusa, kada očekuju i ukidanje vanrednog stanja.

Oko 86 odsto ispitanika se ne boji da bi oni ili članovi njihove porodice mogli biti zaraženi virusom korona, ali se uprkos tome ponašaju oprezno, o čemu govori podatak da je 85 odsto preduzelo mere smanjenja socijalnih kontakata i češćeg pranja ruku, a 75 odsto nosi maske i rukavice.

Istraživanje je pokazalo da građani Srbije imaju visoko poverenje u zdravstveni sistem, piše u saopštenju u kom se navodi da je 70 odsto anketiranih reklo da bi se, ukoliko osete simptome virusa korona, obratili lekarima.

Ipak, 25 odsto se izjasnilo da bi se lekarima obratili samo u slučaju da se stanje drastično pogorša.

Kao najcenjenijeg člana Kriznog štaba smatraju epidemiologa Predraga Kona koga je podržalo 27 odsto ispitanih, a zatim slede Darija Kisić Tepavčević (20 odsto), Goran Stevanović (15 odsto), dok najmanje poverenja građani imaju u Branimira Nestorovića, sa osam odsto.

Više od polovine ispitanika smatra da političari unose nemir i paniku.

Medijima ne veruje njih 60 odsto.

Polovina ispitanika bi prijavila komšiju koji se vratio iz inostranstva, a krši meru samoizolacije, a 65 odsto je reklo da policiji ne bi prijaviili sugrađane starije od 65 godina koji krše meru zabrane kretanja i time ugrožavaju svoj život, već bi im lično posavetovali da ne krše zabranu kretanja zbog previsokih kazni.

Gotovo polovina ispitanika smatra da Srbija ima kapacitete da samostalno proizvede respiratore, a kada je reč o najavljenom paketu pomoći privredi, 48 odsto smatra da država ima novac, ali da će takva politika imati dugoročno negativne efekte.

Oko 35 odsto ispitanika smatra da država nema novca za taj poduhvat, a 17 odsto da zbog odgovorne fiskalne i monetarne politike naša država ima dovoljno sredstava da prebrodi ovu krizu.

Povodom mogućnosti uvođenja 24 sata zabrane kretanja, isti je procenat onih koji to podržavaju i ne podržavaju – po 43 odsto.

Kada je reč u vakcini protiv novog korona virusa, 60 odsto anketiranih veruje da će je kineski naučnici prvi razviti i plasirati, 24 odsto da će to učiniti SAD, a 11 odsto da će to biti Nemačka.

Na pitanje da li je virus prešao sa slepog miša na čoveka ili je izašao iz nečije laboratorije, najveći je procenat onih koji smatraju su naučnici napravili virus – 44 odsto ispitanika, a neopredeljeno je 39 odsto.

U saopštenju piše da 30 odsto ispitanika ne veruje da postoji povezanost između nove 5G tehnologije i korona virusa, 15 odsto smatra da postoji povezanost, a 55 odsto je neopredeljeno.

U istraživanju sprovedenom od 8. do 15. aprila ispitano je 5.989 građana što ga, piše u saopštenju, čini najvećim istraživanjem javnog mnjenja, koje je sprovedeno u Srbiji od početka epidemije.

AUTOR: mondo.rs Izvor: Tanjug

ПретходниKrivolov u vanrednom stanju
СледећиNOVE odluke Vlade: EVO koliko će trajati policijski čas za praznik!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.