SREDNJOŠKOLCI BIRAJU PROJEKAT KOJI ĆE SE FINANSIRATI IZ GRADSKOG BUDŽETA


U toku je glasanje učenika u okviru participativnog budžetiranja u somborskim srednjim školama. Učenički parlamenti su sami organizovali glasanje, neki ga sprovode onlajn, a neki putem glasačkih listića. Srednjoškolci su već ranije odabrali predloge i sada se bira projekat za koji smatraju da im je najpotrebniji, a koji će biti uvršten u budžet Grada Sombora za 2021. godinu.

„Grad Sombor uz podršku USAID-a već drugu godinu za redom sprovodi proces participativnog budžetiranja u srednjim školama u Somboru. Od ove godine ovakvom postupku participativnog budžetiranja pored Grada Sombora pridružili su se i Kraguevac, Niš, Kovilj i drugi gradovi.

Ono što je bitno za participativno budžetiranje u srednjim školama jeste to da učenici kroz svoje parlamente sami daju predloge za koje se glasa, a iduće godine Grad Sombor ove projekte koje učenici izglasaju i realizuje. Predlozi koje učenici daju uglavnom se odnose na IT opreme, didaktička sredstva i pametne table, kupovali su ormariće, klima uređaje, sve ono što škole ne mogu kroz redovno održavanje da ostvare.

Svakako da ćemo kao Grad nastaviti sa ovom dobrom praksom i u narednim godinama i očekujem da se u narednom periodu što više gradova uključi u proces participativnog budžetiranja u srednjim školama“ rekao je gradonačelnik.

Direktorka Srednje medicinske škole „Dr Ružica Rip“ Žužana Fridrih istakla je da su učenici veoma ozbiljno shvatili ovu priliku i izabrali predloge koji će im koristiti za praktičnu nastavu.

„Deca su to odgovorno i zrelo shvatila i zaista su imali predloge vrlo realne i za njih korisne, tako da prošle godine su uspešno odradili uređenje toaleta na jednom nivou. Ove godine su se fokusirali na predlog koji im je prošle godine bio na drugom mestu, a to je oprema za praktične vežbe. To je ono što nam najviše nedostaje u ovom momentu i to jeste došlo do izražaja pošto učenici ne mogu na praksu u bolnicu, onda nam treba lutka za zdravstvenu negu i sad je zaista veća potreba za tom opremom pošto se sve vežbe izvode u školi, tako da su deca zaista realno shvatila šta je njihova potreba da bi se bolje obučili. I ove godine su isto pristupili vrlo vredno i mi smo ponosni na njih što sve samo organizuju uz malu pomoć pedagoga“ rekla je Fridrih.

Glasanje srednjoškolaca traje do 18. novembra.

Projekat participativnog budžetiranja u srednjim školama sprovodi Grad Sombor u saradnji sa USAID-ovim Projektom za odgovornu vlast.


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.