SREDNJOŠKOLCI BIRAJU PROJEKAT KOJI ĆE SE FINANSIRATI IZ GRADSKOG BUDŽETA

U toku je glasanje učenika u okviru participativnog budžetiranja u somborskim srednjim školama. Učenički parlamenti su sami organizovali glasanje, neki ga sprovode onlajn, a neki putem glasačkih listića. Srednjoškolci su već ranije odabrali predloge i sada se bira projekat za koji smatraju da im je najpotrebniji, a koji će biti uvršten u budžet Grada Sombora za 2021. godinu.

„Grad Sombor uz podršku USAID-a već drugu godinu za redom sprovodi proces participativnog budžetiranja u srednjim školama u Somboru. Od ove godine ovakvom postupku participativnog budžetiranja pored Grada Sombora pridružili su se i Kraguevac, Niš, Kovilj i drugi gradovi.

Ono što je bitno za participativno budžetiranje u srednjim školama jeste to da učenici kroz svoje parlamente sami daju predloge za koje se glasa, a iduće godine Grad Sombor ove projekte koje učenici izglasaju i realizuje. Predlozi koje učenici daju uglavnom se odnose na IT opreme, didaktička sredstva i pametne table, kupovali su ormariće, klima uređaje, sve ono što škole ne mogu kroz redovno održavanje da ostvare.


Svakako da ćemo kao Grad nastaviti sa ovom dobrom praksom i u narednim godinama i očekujem da se u narednom periodu što više gradova uključi u proces participativnog budžetiranja u srednjim školama“ rekao je gradonačelnik.

Direktorka Srednje medicinske škole „Dr Ružica Rip“ Žužana Fridrih istakla je da su učenici veoma ozbiljno shvatili ovu priliku i izabrali predloge koji će im koristiti za praktičnu nastavu.

„Deca su to odgovorno i zrelo shvatila i zaista su imali predloge vrlo realne i za njih korisne, tako da prošle godine su uspešno odradili uređenje toaleta na jednom nivou. Ove godine su se fokusirali na predlog koji im je prošle godine bio na drugom mestu, a to je oprema za praktične vežbe. To je ono što nam najviše nedostaje u ovom momentu i to jeste došlo do izražaja pošto učenici ne mogu na praksu u bolnicu, onda nam treba lutka za zdravstvenu negu i sad je zaista veća potreba za tom opremom pošto se sve vežbe izvode u školi, tako da su deca zaista realno shvatila šta je njihova potreba da bi se bolje obučili. I ove godine su isto pristupili vrlo vredno i mi smo ponosni na njih što sve samo organizuju uz malu pomoć pedagoga“ rekla je Fridrih.

Glasanje srednjoškolaca traje do 18. novembra.

Projekat participativnog budžetiranja u srednjim školama sprovodi Grad Sombor u saradnji sa USAID-ovim Projektom za odgovornu vlast.

ПретходниRavangrad Wine Fest u Somboru neće biti organizovan
СледећиZIMSKA SLUŽBA SPREMNA ZA SEZONU

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.