СРЕДЊОШКОЛЦИ БИРАЈУ ПРОЈЕКАТ КОЈИ ЋЕ СЕ ФИНАНСИРАТИ ИЗ ГРАДСКОГ БУЏЕТА


У току је гласање ученика у оквиру партиципативног буџетирања у сомборским средњим школама. Ученички парламенти су сами организовали гласање, неки га спроводе онлајн, а неки путем гласачких листића. Средњошколци су већ раније одабрали предлоге и сада се бира пројекат за који сматрају да им је најпотребнији, а који ће бити уврштен у буџет Града Сомбора за 2021. годину.

„Град Сомбор уз подршку УСАИД-а већ другу годину за редом спроводи процес партиципативног буџетирања у средњим школама у Сомбору. Од ове године оваквом поступку партиципативног буџетирања поред Града Сомбора придружили су се и Крагуевац, Ниш, Ковиљ и други градови.

Оно што је битно за партиципативно буџетирање у средњим школама јесте то да ученици кроз своје парламенте сами дају предлоге за које се гласа, а идуће године Град Сомбор ове пројекте које ученици изгласају и реализује. Предлози које ученици дају углавном се односе на ИТ опреме, дидактичка средства и паметне табле, куповали су ормариће, клима уређаје, све оно што школе не могу кроз редовно одржавање да остваре.

Свакако да ћемо као Град наставити са овом добром праксом и у наредним годинама и очекујем да се у наредном периоду што више градова укључи у процес партиципативног буџетирања у средњим школама“ рекао је градоначелник.

Директорка Средње медицинске школе „Др Ружица Рип“ Жужана Фридрих истакла је да су ученици веома озбиљно схватили ову прилику и изабрали предлоге који ће им користити за практичну наставу.

„Деца су то одговорно и зрело схватила и заиста су имали предлоге врло реалне и за њих корисне, тако да прошле године су успешно одрадили уређење тоалета на једном нивоу. Ове године су се фокусирали на предлог који им је прошле године био на другом месту, а то је опрема за практичне вежбе. То је оно што нам највише недостаје у овом моменту и то јесте дошло до изражаја пошто ученици не могу на праксу у болницу, онда нам треба лутка за здравствену негу и сад је заиста већа потреба за том опремом пошто се све вежбе изводе у школи, тако да су деца заиста реално схватила шта је њихова потреба да би се боље обучили. И ове године су исто приступили врло вредно и ми смо поносни на њих што све само организују уз малу помоћ педагога“ рекла је Фридрих.

Гласање средњошколаца траје до 18. новембра.

Пројекат партиципативног буџетирања у средњим школама спроводи Град Сомбор у сарадњи са УСАИД-овим Пројектом за одговорну власт.


ПретходниRavangrad Wine Fest u Somboru neće biti organizovan
СледећиЗИМСКА СЛУЖБА СПРЕМНА ЗА СЕЗОНУ

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.