Srednjoškolci iz Srbije najbolji u izradi aplikacije za mobilni

mobilne_aplikacije

Članice Telekom Srbija grupe, kompanije Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, četvrti put su organizovale takmičenje za srednjoškolce u izradi aplikacija za mobilne uređaje „Regionalni app izazov“, na kome su timovi iz Srbije osvojili glavnu i specijalnu nagradu.

Po pet najboljih timova srednjoškolaca iz sve tri zemlje, koji su pobednici nacionalnih takmičenja, ove godine susreli su se u online okruženju i svoje aplikacije predstavili putem video konferencije, saopštio je Telekom Srbija.

U ovogodišnjem ciklusu na regionalnom nivou učestvovali su učenici iz 93 škole – u Srbiji je u konkurs bilo uključeno 51, u Bosni i Hercegovini 29, a u Crnoj Gori 13 škola.

Kao najbolje regionalne aplikacije, stručni žiri je proglasio DreamScape, tima Augmentum iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, Leafy, tima Electronic Code iz Saobraćajne i elektro škole u Doboju i New View, tima Sovice iz Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice.

Specijalno priznanje za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, pripalo je timu FikiCar iz Računarske gimnazije u Beogradu, za aplikaciju NDP.

Pobednički timovi dobiće vrednu informatičku opremu, dok je nagrada za aplikaciju koja se izdvojila po inovativnosti mobilni telefon novije generacije.

Svim učesnicima i pobedničkim timovima, putem video poruke, čestitke su uputili direktori kompanija u okviru Telekom Srbija grupe.

„Izuzetno mi je drago što ste, i pored otežavajućih okolnosti, pronašli motivaciju da radite na kreiranju aplikacija i svoje projekte izvedete do kraja. Telekom Srbija mnogo ulaže u tehnološki razvoj ne samo svojih kapaciteta, sadržaja i infrastrukture, već i u znanje generacija mladih koji su naši pokretači i nosioci pozitivnih promena u svom okruženju“, rekao je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Budući da u narednom periodu planiramo da damo ozbiljnu podršku razvoju startap ekosistema i uložimo značajna sredstva u taj sektor, mts app konkurs i „Regionalni app izazov“ predstavljaju praktično uvod u tu preduzetničku priču, dodao je Lučić.

Kaže da je važno da mlade talente prepoznamo na vreme i damo im podsticaj na samom početku.

„Na ovaj projekat smo svi u Telekom Srbija grupi posebno ponosni, jer imamo priliku da upoznamo mlade talentovane ljude iz celog regiona, da ih okupimo oko jedne pozitivne i vredne aktivnosti, kao i da im budemo podrška u onome što rade i čime se bave“, rekao je generalni direktor m:tel BiH Marko Lopičić.

Kako kaže, izuzetno je ohrabrujuće i za budućnost obećavajuće saznanje da tako mladi ljudi, srednjoškolci imaju ovako izvanredna znanja, ali i volju da se u okviru vannastavnih aktivnosti posvete programiranju i informacionim tehnologijama, što je svakako vredno divljenja.

Istakao je da je siguran da će svi koji su i ove godine učestvovali u takmičenju, to iskustvo poneti dalje u život kao podsticaj da napreduju u sticanju novih znanja.

Direktorka Sektora za strategiju m:tel CG Aleksandra Radojević je rekla da su posebno ponosni na učenike i njihove mentore, zato što su pokazali posvećenost, znanje, viziju i spemnost na odricanje i timski rad, u svim malim i velikim koracima koje je potrebno preći da bi jedna ideja zaživjela i porasla do gotove, funkcionalne aplikacije, uprkos otežanim uslovima komunikacije zbog epidemiološke situacije.

„Velika je satisfakcija kada vaša kompanija motiviše mlade ljude da rade na sebi i razvijaju svoje potencijale, jer je to budućnost svih nas“, poručila je Radojević i dodala da je digitalizacija uveliko naša stvarnost i da su mladi oni koji je grade, a da kompanije imaju zadatak da im daju vetar u leđa.

Članovi pobedničkog tima iz Srbije, Vuk Marković i Milan Radomirović, izjavili su da im je veoma drago što su osvojili glavnu nagradu, pre svega zbog velike konkurencije i kvalitetnih aplikacija.

Posebno ih raduje što sve veći broj učesnika pažnju posvećuje dizajnu same aplikacije i što se uočava da već njihova generacija ima zavidno znanje kojim će osvajati tržište aplikacija u budućnosti.

Filip Obradović iz tima FikiCar pohvalio je organizaciju online Regionalnog app izazova i izrazio zadovoljstvo što se sve više mladih srednjoškolaca posvećuje kreiranju aplikacija.

Uprkos specifičnoj situaciji nastaloj usled epidemije, interesovanje za mts app konkurs, a time i Regionalni app izazov se ne smanjuje, što pokazuje spremnost talentovanih srednjoškolaca da praktično primene znanje stečeno u školi i tako unaprede svoje profesionalne kvalitete za neka buduća zanimanja na polju IT.

ПретходниPoribljavanje na ribolovnim vodama JVP „Vode Vojvodine“
СледећиVandalizam na Novoj Selenči

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.