SREDNJOŠKOLCI O PROJEKTIMA KOJE ŽELE U SVOJIM ŠKOLAMA

SOMBORSKI SREDNJOŠKOLCI ĆE DRUGU GODINU ZA REDOM ODLUČIVATI O PROJEKTIMA KOJE ŽELE U SVOJIM ŠKOLAMA

U utorak 07.10.2020. je u Velikoj skupštinskoj sali grada Sombora održan sastanak Radne grupe za sprovođenje participativnog budžetiranja, predstavnika Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), predstavnika srednjoškolskih parlamenata i nastavnika, povodom predstojećeg sprovođenja participativnog budžetiranja u srednjim školama.

Drugu godinu za redom učenici će imati priliku da odluče koji projekti će biti realizovani u njihovim školama. Projekti se finansiraju iz budžeta Grada Sombora, a ove godine za učešće su se odlučile sve somborske srednje škole.

Prisutne na sastanku pozdravio je gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković istakavši da je cilj participativnog budžetiranja u srednjim školama pre svega da učenici uvide važnost i mogućnosti za učestvovanje u donošenju gradskih odluka, kao što je odlučivanje na šta će se trošiti sredstava iz gradskog budžeta.

Leopold Rolinger, ispred Projekta za odgovornu vlast koji sprovodi USAID, rekao je da je novac koje gradske, republičke i druge vlasti troše, novac svih građana i da je potrebno da se građani pitaju o tome kako se on troši, što je Gradska uprava grada Sombora u prošloj godini jako uspešno uradila kad su u pitanju deca.

„Videli smo da je to najbolji način, ne samo da trenutno zadovoljite potrebu renoviranjem nečega u školi, da pomognete da dobiju nastavno sredstvo, neko školsko pomagalo, to je ustvari najbolji nanin da decu od 15 do 18 godina naučimo da jednog dana, kada dođu u svet odraslih ljudi da je njihovo pravo, a na neki način i dužnost, da se pitaju gde se ti novci troše, da se bore za to da se ti novci potroše za one prioritete za koje oni smatraju da su najvažniji. Mislim da često postoji velika spremnost vlasti da utiču da pomognu deci i građanima da se opredele za ta sredstva i da su deca u Somboru zapravo pokazala svim odraslim ljudima da to može da se uradi. Bili su jako aktivni, prošle godine smo imali 80% odziv gde su oni pokazali da svojom inicijativom mogu da dopru do svih i da se izbore za to da ono što oni misle da treba da se uradi bude stvarno i urađeno“ naglasio je Rolinger.

Ovom prilikom gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, član gradskog veća Sava Dojić i predstavnici USAID-a Ana Martinović i Miloš Živković posetili su Srednju ekonomsku školu gde je u okviru prošlogodišnjeg participativnog budžetiranja realizovan projekat postavljanja klima uređaja i Srednju poljoprivredno-prehrambenu školu gde je realizovan projekat nabavke ormarića za odlaganje učeničkih stvari tokom trajanja praktične nastave.

ПретходниSmanjeni prihodi u opštinskoj kasi Sombora
СледећиPRINC OD MONAKA POSETIO SOMBOR I BAČKI MONOŠTOR

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.