СРЕДЊОШКОЛЦИ О ПРОЈЕКТИМА КОЈЕ ЖЕЛЕ У СВОЈИМ ШКОЛАМА


СОМБОРСКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ ЋЕ ДРУГУ ГОДИНУ ЗА РЕДОМ ОДЛУЧИВАТИ О ПРОЈЕКТИМА КОЈЕ ЖЕЛЕ У СВОЈИМ ШКОЛАМА

У уторак 07.10.2020. је у Великој скупштинској сали града Сомбора одржан састанак Радне групе за спровођење партиципативног буџетирања, представника Америчке агенције за међународни развој (USAID), представника средњошколских парламената и наставника, поводом предстојећег спровођења партиципативног буџетирања у средњим школама.

Другу годину за редом ученици ће имати прилику да одлуче који пројекти ће бити реализовани у њиховим школама. Пројекти се финансирају из буџета Града Сомбора, а ове године за учешће су се одлучиле све сомборске средње школе.

Присутне на састанку поздравио је градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић истакавши да је циљ партиципативног буџетирања у средњим школама пре свега да ученици увиде важност и могућности за учествовање у доношењу градских одлука, као што је одлучивање на шта ће се трошити средстава из градског буџета.

Леополд Ролингер, испред Пројекта за одговорну власт који спроводи USAID, рекао је да је новац које градске, републичке и друге власти троше, новац свих грађана и да је потребно да се грађани питају о томе како се он троши, што је Градска управа града Сомбора у прошлој години јако успешно урадила кад су у питању деца.

„Видели смо да је то најбољи начин, не само да тренутно задовољите потребу реновирањем нечега у школи, да помогнете да добију наставно средство, неко школско помагало, то је уствари најбољи нанин да децу од 15 до 18 година научимо да једног дана, када дођу у свет одраслих људи да је њихово право, а на неки начин и дужност, да се питају где се ти новци троше, да се боре за то да се ти новци потроше за оне приоритете за које они сматрају да су најважнији. Мислим да често постоји велика спремност власти да утичу да помогну деци и грађанима да се определе за та средства и да су деца у Сомбору заправо показала свим одраслим људима да то може да се уради. Били су јако активни, прошле године смо имали 80% одзив где су они показали да својом иницијативом могу да допру до свих и да се изборе за то да оно што они мисле да треба да се уради буде стварно и урађено“ нагласио је Ролингер.

Овом приликом градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, члан градског већа Сава Дојић и представници USAID-а Ана Мартиновић и Милош Живковић посетили су Средњу економску школу где је у оквиру прошлогодишњег партиципативног буџетирања реализован пројекат постављања клима уређаја и Средњу пољопривредно-прехрамбену школу где је реализован пројекат набавке ормарића за одлагање ученичких ствари током трајања практичне наставе.


ПретходниСмањени приходи у општинској каси Сомбора
СледећиПРИНЦ ОД МОНАКА ПОСЕТИО СОМБОР И БАЧКИ МОНОШТОР

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.