Srednjoškolci pošumljavali okolinu Sombora

Фото: Синиша Трифуновић

Pokreta gorana iz Sombora u saradnji sa Vodoprivrednim društvom „Zapadna Bačka“, organizovao je akciju pošumljavanja jednog dela okoline Sombora. U akciji su dobrovoljno učestvovali učenici srednjih škola iz Sombora.

Finalna akcija pošumljavanja Pokreta gorana Sombor zavšila se uspešno. Osamnaestoro mladih srednjoškolaca na vrlo nepristupačnom terenu i po hladnom vremenu, posadili su preko 400 sadnica hrasta i vrbe.

„Odlučio sam da se priključim Pokretu gorana zato što volim prirodu, volim biljke i znam koliko one nama pružaju, tako da moramo malo i mi njima da se obratimo i da pomognemo tako što ćemo danas ova drva da zasadimo“, rekao je Srđan Bodnarčuk, jedan od volontera.

„Navela nas je profesorka, koja nam je rekla da ima ovakva akcija. Mojih nekoliko drugara i ja smo hteli da dođemo i da pošumimo ove prostore da bi i naši budući imali zdravu prirodu“, ispričala je Vanja Horvat, volonterka.

„Ovo mi je druga godina da volntiram za Gorane, volim prirodu, volim biologiju i sve što ima veze sa biologijom. Kako zbog druženja, tako i zbog iskustva je potrebno da imamo ovakve akcije i smatram da radimo nešto korisno kako za nas, tako i za prirodu“, rekla je Tara Vorkapič, volonterka.

U saradnji sa Vodoprivrednim drustvom „Zapadna Bačka“ organizovano je pušumljavanje jednog dela okoline Sombora, a sadnice hrasta koje su posađene su upravo sadnice iz rasadnika Pokreta gorana Sombor, po čemu je ovaj Pokret Ii jedinstven u Srbiji.

„Pokret gorana je jedinstven jer je održao rasadnik kojim raspolaže ,na javnoj površini, u „volonterskom“ upravljanju. Tu nema rukovođenja što se tiče javnih preduzeća, jer jednostavno volonteri u saradnji sa školama i sa decom uspevaju nekako da održavaju rad u tom rasadniku,da proizvode sadnice, da obezbeđuju sadnice za pošumljavanje i ozelenjavanje grada i okoline“, istakla je Ljilja Davidov, predsednica Pokreta gorana Sombor.

Edukacija omladine, kroz praktične akitvnosti najlakše menjaju stavove o ekologiji, pošumljavanju izaštiti životne sredine. Deca će i u narednom periodu biti uključena u proizvodnju i negu sadnica ,a uskoro će i sami moći da osmisle projekat pošumljavanja jednog dela grada.

Izvor: rtv.rs

ПретходниIzložba fotografija „MOMENTI“
СледећиPOČINJE PORIBLJAVANJE

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.