Srpski kratki animirani film „Trkija“ prikazan na Kustendoru

U takmičarskom programu ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf na Mećavniku. prikazan je i srpski kratki animirani film „Trkija“ rediteljke Marije Vulić, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Marija Vulić je, uz Isidoru Vulić, u slučaju ovog ostvarenja i animatorka, a film je nastao zahvaljujući i podršci Filmskog centra Srbije.

Animirani film „Trkija“, nastao po motivima pripovetke „Devojka brža od konja“, bavi se fenomenom lepote i večite čežnje za njenom spoznajom, a nadahnut je i ovim citatom nobelovca Ive Andrića:

„Lepota je vidljiva, ali nedostižna i nezadrživa; ne da se uhvatiti, ne može se ukrasti, nema se za što kupiti, niti se može od ljudi oteti ni od Boga izmoliti; kao priviđenje je, nestvarno i kratkoveko, a draže od svega sto je živo, stvarno i nadohvat ruke.”

U središtu priče je predanje o pokušaju da se lepa devojka zadobije pobedom na trci. Devojka je neobičnog porekla i još neobičnije lepote.

Ona prosce izaziva na trku do zlatne jabuke, uz obećanje da će poći za onoga ko je u trci pobedi ali i uz pretnju da će svi stradati ako ona do cilja stigne prva.

Kroz niz fantazmagoričinih i metaforičkih slika o stvaranju njene natprirodne lepote i situacija tokom same trke, između devojke i prosaca , dolazimo do trenutka kada možemo zaključiti da lepota ne može pripasti pojedincu, da se ne može uzeti.

„Prvobitna ideja samog projekta i opredeljenja za animiranu interpretaciju narodne pripovetke, koja je ubraja u bisere našeg usmenog narodnog predanja, bila je da se deci školskog uzrasta približe vrednosti narodne baštine i pomogne u tumačenju i prepoznavanju vrhunskih umetničkih dostignuća. Dakle film je mogao da bude svojevrsno pomoćno sredstvo koje bi deca mogla da koriste u nastavi“ kazala je Marija Vulić.

Film je režirala Marija Vulić, animatorke su Isidora Vulić i Marija Vulić, Dizajn zvuka i muzike je zasluga Aleksandra Saše Ćirova iz Rusije.

Naratorka je Radmila Tomović, a za postprodukciju slike zadužen je bio Vladan Obradović.

Film je nastao pod okriljem producentske kuće „Jafilm“ iz Jagodine.

Film je podržao Filmski centar Srbije, a podršku su pružili i kulturni centar Jagodina i Zavičajni muzej Jagodina.

Izvor: Tanjug

ПретходниZAMENIK POKRAJINSKOG SEKRETARA ZA ENERGETIKU, GRAĐEVINARSTVO I SAOBRAĆAJ DR ZORAN TASIĆ POSETIO SOMBOR
СледећиPojačane kontrole za vozila

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.