Srpski stomatolozi meka za strance i gastarbajtere

Stomatolozi u Srbiji sve češće za pacijente imaju strance, kao i naše ljude gastarbajtere. Kolike su kod nas cene stomatoloških usluga u odnosu na druge zemlje i može li se unaprediti ovakva ponuda?

Somborski zubari nemaju tokom čitave godine pacijente iz inostranstva, ali je u vreme praznika sve više onih koji odlučuju da boravak u Srbiji iskoriste i za popravku zuba. Najčešće su to gastarbajteri, ali ima i državljana Hrvatske koji odlučuju da koriste stomatološke usluge u pograničnim opštinama.

„Kod nas je uplola jeftinije nego u Hrvatskoj,jedna trećina cene je kod nas u odnosu na Sloveniju. U odnosu na Nemaču, Austriju i Švajcarsku jeftinijii smo od tri do petnaest puta, u zavisnosti od toga šta kod njih pokriva zdravstveno osiguranje, a šta ne. Amerika je najskuplja, njima se isplati da sednu na avion, urade ovde kompletnu sanaciju, odmore se, vrate se nazad i da prođu drastično jeftinije, nego što bi tamo prošli“, kaže dr. Milan Zurković, stomatolog.

Najšešći problemi sa kojima se pacijanti javljaju su veći i skuplji radovi, kao što su protetski radovi.

„Protetika je kod nas na vrhunskom nivou, radimo od štampanog metala, cirkonium oksida ,svih mogućih savremenih protetskih radova do implanta. Pacijenti mogu da dobiju kompletnu uslugu. Moglo bi se unaprediti sa nekom dijagnostikom, koja treba da bude jača. Mi sada treba da kupimo 3d rendgen i to će trenutno biti najbolja sprava u gradu, koja će koristiti i našim ljudima i strancima“, ističe Zurković.

Maretijali koji se koriste u Srbiji isti su kao i oni koji se koriste u zemljama EU, ali mladi stomatolog Ognjen Zurković, voli da istakne stručnost naših stomatologa.

„Kod nas su stručnjaci upraksaniji, nego u zemljama zapadne Evrope i sveta. Kod nas ima situacija koje npr. u Švedskoj ili Norveškoj nisu videli. Jedan asistent sa našeg fakulteta je otišao u Norvešku i jedini je znao kako se radi incezija apscesa u ustima. Zvali su ceo fakultet da to vidi, jer kod naš se to radi na nedeljnoj bazi, a kod njih jednom godišnje ili ređe“, objašnjava on.

Stomatolozi kažu da je zdravstveni turizam grana koja kod nas još uvek nije dovoljno razvijen, mada imamo veliki potencijal. Osim stomatologa tu su i estetski hirurzi čije su usluge višestruko jeftinije nego u zemljama EU.

Da li promociju stomatologa, hirurga i drugih stručnjaka treba da rade strukovna udruženja zajedno sa turističkim organizacijama, to je pitanje na koje još uvek nemaju odgovor.

Izvor: RTV (Bojana Radovanović)

ПретходниU nesreći na putu Bački Gračac-Odžaci poginuo policajac
СледећиPark novogodišnjih jelki

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.