Šta biciklisti (ne)smeju u saobraćaju?

Od početka godine, u 83 saobraćajne nezgode na putevima u Zapadnobačkom okrugu, u kojima su učestvovali biciklisti, nastradala su tri lica, dok je statistika za protekle tri godine zabrinjavajuća.

U PU Sombor ističu da su biciklisti redovni učesnici u saobraćaju, te da moraju poznavati pravila, što je od velike važnosti za sve učesnike u saobraćaju, a iznad svega je najvažnije na vreme edukovati decu.

Neretko na putu vidimo dvotočkaše koji vuku improvizovane prikolice na kojima su tereti, da voze bez svetlosne signalizacije, ali se uočavaju i brojne druge nepravilnosti koje je zakonodavac predvideo. Proveravali smo u Somboru koliko su građani informisani o pravilima i da li ih poštuju.

Crne statistike na putevima u Zapadnobačkom okrugu kažu da je za protekle tri godine zabeleženo 240 saobraćajnih nezgoda, u kojima su učestvovali biciklisti, 154 je stradalo od čega je pet lica izgubilo život. Pitali smo vozače dvotočkaša u Somboru da li poznaju pravila i da li ih se pridržavaju kada učestvuju u saobraćaju.

„Smem da vozim bicikl po uređenim saobraćajnicama, a ne po pešačkim zonama, a u večernjim satima moram imati svetla napred i nazad. Ako vozim dete, kao što je to danas, ono mora da bude vezano bezbednim pojasom, odnosno vezano u korpi koja je prilagođena za bicikl“, kazao je jedan od učesnika u saobraćaju.

„Ne smem da vozim pod uticajem alkohola i droge, moram da budem propisno obučen, da ne vozim bicikl u papučama“, dodao je drugi.

Između ostalog, biciklistima nije dozvoljena vožnja preko pešačkog prelaza i sa obe slušalice u ušima. U saobrajanoj policiji apeluju na dvotočkaše da prate izmene propisa.

„Deca do 12 godina ne mogu samostalno da učestvuju u javnom saobraćaju biciklom. Deca do devet godina mogu da učestvuju u saobraćaju u usporenim zonama, gde je ograničenje 30 u blizini škola, gde se saobraćaj obavlja usporeno. Bicikl ni u kakvim uslovima nije predviđen da bude širi od jednog metra, vuku prikolice ručne izrade koje nisu atestirane, često ne koriste svetlosne uređaje“, saopštio je Milan Glumac, načelnik odeljenja saobraćajne policije PU Sombor.

U PU Sombor ističu da represivne mere nisu opredeljujući faktor, već je akcenat na većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Za vožnju bicikla pod dejstvom alkohola predviđeno je minimum 15 dana zatvora i novčana kazna do 120.000 dinara.

Izvor: RTV (Vesna Milanović)

Претходни„Gomboc“ Sombor
СледећиTAKMIČENJE RTS KROSA PRVI PUT U SOMBORU

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.