Šta nam donose IT trendovi za 2021.

Verujemo da će, sa smirivanjem pandemije, u središte pažnje doći još neke tehnologije i trendovi koji su trenutno skriveni. Ali možemo otvoreno da kažemo da će ih biti zanimljivo otkrivati.

Upravo završena 2020. pokazala nam je da tehnologija može u jednom trenutku da preuzme naše živote. Kako je počela pandemija koronavirusa, tako je tehnologija odjednom dobila središnje mesto u našem životu. Internet nam je bio glavni izvor zabave i informacija, neophodno sredstvo za rad i učenje, a računari i mobilni telefoni – uređaji bez kojih ne možemo da zamislimo dan, pišu na sajtu Zimo.

Ali 2020. obiežilo je nekoliko stvari – ubrzana digitalizacija kompanija, rad i školovanje na daljinu, poplava lažnih vesti i brojni sajber napadi.


Šta nas čeka u 2021.

Ako nas je 2020. čemu naučila, to je da je nezahvalno prognozirati. Jer svi oni planovi koje smo imali na kraju 2019. i odnosili su se na 2020. verovatno su pali u vodu. Međutim, poučeni upravo tom 2020. možemo da istaknemo nekoliko stvari koje će nas pratiti u 2021. godini.

Rad od kuće neće tako skoro nestati

Ako ste mislili da je vakcina džoker koji će vratiti svet u normalu, prevarili ste se. Da, ona će nam omogućiti da polako, vremenom, počnemo da normalno živimo, ali to neće biti ni brzo ni odjednom. Tako ni povratak u kancelariju ne možemo očekivati od nekog tačnog datuma. Većina kompanija je otkrila da njihovi zaposleni mogu da isto dobro (a u nekim slučajevima čak i bolje) funkcionišu ako rade od kuće.

Za neke firme se to pokazalo i finansijski isplativo, pa su odlučile da njihovi zaposleni, ako to ne žele, više neće dolaziti u kancelariju. Drugi su skloniji hibridnom načinu rada – nekoliko dana od kuće, nekoliko iz ofisa. Naravno, sve to zavisi od samog posla koji se obavlja. Jer, iluzorno je očekivati da će hirurg ili policajac raditi od kuće, ali prevodilac ili radnik u službi za korisnike može.

Stoga se može pretpostaviti da će i u 2021. popularne biti različite aplikacije i programi za kolaboraciju, video-konferencije, VPN, ali i brojne čet aplikacije koje su postale glavni komunikacijski kanal za mnoge. Ko zna, možda nas i još kakva aplikacija posebno iznenadi.

Tehnologija će se i dalje razvijati

Iako su u 2020. velike tehnološke kompanije pomalo usporile sa razvojem i predstavljanjem svojih novih uređaja, to ne znači da su prestale da rade. U 2021. tako očekujemo snažan prodor kvantnog računarstva na scenu, pogotovo u sferi računarstva u klaudu. Sve je više igrača na tržištu koji intenzivno rade na razvoju kvantnog računara koji bi mogao da izađe iz okvira laboratorija i da krene u svet komercijalne upotrebe. Upravo bi 2021. mogla da bude godina kad bi se to dogodilo.

3D štampanje se pokazalo izuzetno korisnim tokom pandemije. Prisetimo se samo brojnih velikih i malih kompanija koji su štampali zaštitne vizire za medicinske radnike, ali i u nedostatku prave medicinske opreme – ventile za respiratore. U 2021. mogli bi da se ponovno vrate svojim “osnovnim poslovima” i pronađu nove korisnike i klijente među ljudima koji su se uverili u njihove mogućnosti.

Već smo pominjali digitalizaciju kompanija i država tokom pandemije. To bi i u 2021. trebalo i moralo da se nastavi. Možda ne istim tempom, ali definitivno s istim ciljem – da transformišu svoje poslovanje i tako ga učine lakšim i bržim.
U tome će im sigurno pomoći i veštačka inteligencija i mašinsko učenje. Godina 2020. je pokazala koliko je moguće olakšati život korišćenjem veštačke inteligencije i mašinskog učenja, koji mogu da analiziraju velike količine podataka u veoma kratkom vremenu. Ali to ne znači da ćemo u 2021. prepustiti veštačkoj inteligenciji da upravlja našim životima. Za to je potrebno doneti širok set pravila koja bi upravljala celim područjem veštačke inteligencije. Stoga će čovek još dugo biti taj koji će donositi konačne odluke.

Bezbednost, bezbednost, bezbednost

Brojne malware i ransomware kampanje koje su se pojavile kad i pandemija još su jednom pokazale koliko je sajber bezbednost u današnjem svetu, kad nam životima upravlja tehnologija, od presudne važnosti. I u 2021. će sajber bezbednost još više dobijati na važnosti, upravo zbog digitalizacije života i poslovanja. Kompanije će, ako žele da im zaposleni trajno rade od kuće, morati da razvijaju ili kupuju bezbednosna rešenja. U protivnom rizikuju milionske štete zbog jednog neopreznog klika nekog zaposlenog. Pogledajte samo šta se 2020. dogodilo Tviteru i sve će vam biti jasno.

Ali nije samo sajber bezbednost u pitanju. Tu je i bezbednost informacija, odnosno borba protiv lažnih vesti (fake newsa) i širenja zlonamernog sadržaja po društvenim mrežama. Da je to problem, znali smo i pre same pandemije. Ona je taj problem samo naglasila. Upravo bi 2021. godina mogla da bude preloma godina kad će se svi uhvatiti ukoštac s tim problemom. Države širom sveta već su donele ili će tek doneti nova pravila igre, koja se pre svega odnose na društvene mreže. One će morati da odigraju ključnu ulogu i da zaustave širenje lažnih informacija, da se postave oštrije prema onima koji ih šire, ali i da učine sve što je u njihovoj mogućnosti da se takvo širenje zaustavi. Hoće li uspeti? Tek ćemo videti.

Šta nam se još sprema

Kad je u pitanju potrošačka elektronika, poput pametnih telefona, 2021. godina biće obeležena jednim slovom i jednom brojkom – 5G. Ovo je godina kad bi širom sveta trebalo da se aktiviraju komercijalne 5G mreže i da se omogući “revoluciju” u korišćenju interneta. 5G mreža odnosno tehnologija, podrazumeva i uređaje koji podržavaju tu tehnologiju. Iako smo u 2020. videli da su proizvođači posebno isticali tu mogućnost, u 2021. ona bi trebalo da postane uobičajena. Tako kupci više ne bi trebalo da razmišljaju o tome da li žele da kupe uređaj koji podržava 5G ili ne, već bi to trebalo da postane standardna oprema. Hoće li i moći da koriste sve prednosti 5G tehnologije pre svega zavisi od toga hoće li u njihovoj zemlji ili području u kom žive takva tehnologija biti dostupna i pod kojim uslovima.

Autor: Nevena Dimitrijević, nova.rs

ПретходниJokić briljira, ali ne može sam – šta škripi u Denveru?
СледећиSomborski harmonikaši uz muziku ispratili staru godinu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.