Šta se dešava kada vam nedostaje magnezijum?

Magnezijum je u našem telu povezan sa više od 300 biohemijskih procesa koji utiču na to da naš organizam pravilno funkcioniše. S obzirom na to da je nedostatak magnezijuma teško klinički dijagnostifikovati, naučnici ga često zovu i „nevidljivi simptom“.

Brojne studije pokazale su da osobe koje pate od migrena imaju nižu koncentraciju magnezijuma u telu. Kako ovaj mehanizam funkcioniše za sada još nije precizno utvrđeno, ali se pretpostavlja da nedostatak ovog minerala remeti funkciju serotoninskih receptora, što povećava upalne procese u telu.

Grčenje mišića

Magnezijum pomaže da se mišići u telu brže oporave od stresa i umora. Nedostatak magnezijuma mišićima uskraćuje potrebnu energiju za oporavak, što pored grčeva, može izazvati i pojavu mučnine, povraćanja i vrtloglavice kada ste umorni.

Neodoljiva želja za čokoladom

Kod nedostatka potrebnih nutrijenata u organizmu, telo često daje znak u vidu potrebe za određenom hranom. Ukoliko vas mlečna čokolada neodoljivo privlači, ovo je pouzdani znak da vam treba magnezijuma.

Česte promene raspoloženja i depresija

Magnezijum je povezan sa funkcijom neurotransmitera u mozgu koji utiču na pamćenje, razmišljanje i emocije. Stoga, ukoliko imate neobjašnjive emotivne bure, razmislite još jednom da vašem telu pružite više magnezijuma.

S obzirom na to da se samo 1 odsto magnezijuma nalazi u krvi, a ostatak u kostima, laboratorijskim metodom je jako teško ustanoviti da osoba pati od nedostatka ovog minerala. Ukoliko osećate neki od pobrojanih simptoma, rešenje se nalazi u ishrani, a navike možete da promenite na sledeći način:

Izbegavajte alkohol i gazirana pića

Iako se magnezijum redovnom ishranom unosi u dovoljnim količinama, problem nastaje kada se piju pića koja remete ravnotežu u organizmu, piše Republika.

Gazirana pića su puna šećera, koji onemogućava apsorpciju vitamina D, što posledično vodi i ka lošoj iskorišćenosti magnezijuma koji smo uneli putem hrane. Alkohol takođe doprinosi lošoj apsorpciji, pa umesto „žestokih pića“, trudite se da pijete vino ili pivo, koji su puni antioksidanasa i flavonoida.

Hrana bogata magnezijumom

Magnezijum se nalazi u svežem povrću, naročito zelenim lisnatim biljkama kao što su zelena salata, spanać i blitva. Takođe, ima ga mnogo i u svežem voću. Prilikom termičke obrade hrane deo magnezijuma se gubi, zato se potrudite da koristite sveže namirnice bez dodatne obrade.

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.