Šta se dešava sa zlatnim ribicama u rekama i jezerima? Uznemirile javnost neverovatnom veličinom

zlatna ribica

Zlatne ribice mnogi čuvaju u akvarijumima.

U zlatnim ribicama u akvarijumu uživaju njihovi vlasnici i oni koji ih vide razigrane u vodi, a zlatne ribice bačene u ribnjake, reke i jezera sasvim su nešto drugačije, nimalo očekivano ni atraktivno. O tome svedoče iskustva iz SAD, ali i drugde po svetu.

Tako su vlasti u Minesoti, kako piše Gardijan, apelovale na vlasnike akvarijuma da prestanu da puštaju svoje kućne ribice u reke i jezera, nakon što je iz lokalnog jezera izvučeno nekoliko ogromnih zlatnih ribica.

Puštene zlatne ribice

Nadležni u Bernsvilu, oko 15 kilometara južno od Mineapolisa, izjavili su kako puštene zlatne ribice mogu da narastu toliko da budu i nekoliko puta veće od prirodne veličine i mogu da izazovu pustoš među autohtonim vrstama.

– Molim vas, ne puštajte svoje zlatne ribice u ribnjake i jezera! One rastu veće nego što mislite i uzrokuju loš kvalitet vode, ugrožavajući donje sedimente i biljke – objavili su na Tviteru.

U tekstu je navedeno i kako su prošlog novembra službenici u obližnjem okrugu Karver uklonili iz lokalnih voda čak 50.000 zlatnih ribica.

Poput šarana, čijoj porodici pripadaju, zlatne ribice mogu da se lako razmnože i da prežive s malo kiseonika tokom zime u Minesoti.

Uništavanje okoline koje uzrokuju pušteni ljubimci iz kućnih akvarijuma nije nažalost novost. Zabeležen je slučaj jedne vrste poreklom iz Tihog okeana, ali za koju se veruje da su ih vlasnici s Floride pustili nakon uragana Endru 1982. godine, koja je uništila na desetine karipskih vrsta.

O zlatnim ribicama nije se toliko govorilo kao o drugim invazivnim vrstama, ali upozorenja su izdata i u državi Virdžinija i Vašington i u Australiji i Kanadi.

„Scientific American“ naveo je 2013. godine da su istraživači u jezeru Taho našli zlatnu ribicu dugu gotovo 45 centimerata i tešku oko dva kilograma. Jedan izveštaj o trgovini akvarijumskim ribicama u Kaliforniji pokazao je kako je globalno ta prodaja doprinela trećini najgorih vodenih i invazivnih vrsta na svetu.

Izvor: b92

ПретходниSombor: Olujno nevreme napravilo štetu na više gradskih i prigradskih lokacija
СледећиGOOGLE MAPE SLALE KORISNIKE U PROVALIJU: Kad popularna aplikacija za navigaciju žestoko omane

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.