STANOVNICI BAČKOG BREGA DOBILI ZDRAVU PIJAĆU VODU

Backi_Breg_pijaca_voda

Danas je u Bačkom Bregu, presecanjem vrpce, svečano pušteno u rad  postrojenje za pripremu vode za piće „Fabrika vode Bački Breg“ koji predstavlja deo JKP „Vodovod“ Bezdan. Ova važna investicija, kojom se višestruko unapređuje kvalitet života i rada stanovništva i svih korisnika, izgrađena je zahvaljujući zajedničkim finansijskim učešćem Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i  grada Sombora.

Ukupan iznos obezbeđenih sredstava za realizaciju projekta je 24.470.508,00 dinara bez PDV-a. Iznos dodeljenih sredstava od strane Pokrajinskog sekretarijata iznosi 17.129.355,60 dinara bez PDV-a, što iznosi 70 odsto, a grad Sombor je obezbedio 30 odsto od ukupnih sredstava. Izvođač radova je „Sigma“ doo Kula, zajedno sa „Culligan Italiana SpA” Bologna  i  GP „Graditelj NS“ Novi Sad. Projekat za izgradnju je izrađen od strane Zavoda za komunalnu hidrotehniku „Akva Projekt“ iz Subotice.

Svečanom otvaranju prisustvovao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Robert Otot, zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković i direktor JKP „Vodovod“ Bezdan Dejan Kubatov.

Zamenik gradonačelnice grada Sombora Antonio Ratković se zahvalio Pokrajinskoj vladi i Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koji su prepoznali ovaj projekat i pomogli da zajedničkim snagama puste u pogon  postrojenje za preradu vode.

„Sigurno je da stanovnici Bačkog Brega mogu biti zadovoljni s obzirom da su rezultati koje smo dobili od Zavoda za javno zdravlje pokazali da je ovo postrojenje uspelo da smanji i gvožđe i mangan u vodi, tako da su konačno dobili zdravu pijaću vodu. Što se tiče Bačkog Monoštora, u fazi smo izrade projektno-tehničke dokumentacije i nadamo se da će to biti završeno do početka leta i onda ćemo zajedničkim snagama pokušati da sa pokrajinskim institucijama i u Bačkom Monoštoru otvorimo jedno ovakvo postrojenje“ rekao je zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, i dodao: „Takođe sa JKP „Vodovod“ Bezdan  ćemo raditi i na povezivanju Koluta sa fabrikom vode u Bezdanu. Kao što je gradonačelnica na početku svog mandata rekla da su glavni prioriteti da svako naseljeno mesto dobije zdravu pijaću vodu, nastavljamo da radimo u tom smeru“.

 Obraćajući se prisutnima, predsednik Pokrajinske skupštine Pastor je istakao da je ova investicija dokaz da se upornost isplati i da zajedničkim naporima lokalne samouprave i Pokrajine, korak po korak, svako mesto može da se unapredi i postane po meri čoveka.

”Otvaranjem ovog vodovoda, meštanima je obezbeđena kvalitetna pijaća voda. Posebno me raduje što ovo postrojenje predstavlja spoj moderne, svetske i domaće tehnologije i na neki način predstavlja i pilot projekat koji može da posluži kao primer na koji način ovakvi problemi mogu da se reše i u drugim mestima”, rekao je predsednik Pastor.

Investicijom izgradnje „Fabrike vode Bački Breg“ dat je izuzetan doprinos unapređenju kvaliteta vode za piće. Nakon tretmana u postrojenju, voda za piće koja se upućuje ka potrošačima zadovoljava parametre date Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, čime je obezbeđena zdrava pijaća voda za stanovnike naseljenog mesta Bački Breg. U primenjeni tehnološki proces proizvodnje vode  najvišeg kvaliteta, ugrađena je tehnologija koja na savremen i moderan način obezbeđuje proizvodnju pijaće vode, bez narušavanja prirodnih i geomorfoloških rezervi životne okoline.

Kapacitet samog postrojenja za pripremu vode za piće je 550 m3/d vode, pri radu od 22 sata dnevno, dok je kapacitet  crpne stanice visokog pritiska 52m3/h.

ПретходниPrikupljanje stakla povećano za 700 odsto
СледећиSomborski rvači najuspešniji na Prvenstvu Srbije

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.