Staparac u neobičnom avanturističkom pohodu – dvotočkašem do jedne od najsevernijih tačaka Evrope

nenad-stanickov

Професор ветерине и страствени мотоциклиста Ненад Станичков из Стапара поставио је себи необичан циљ да са друмском крстарицом стигне до Норт капа, једне од најсевернијих тачака Европе на норвешком острву Магере. Како Ненад каже, малобројни се одлуче двоточкашем на овакав потез, не само због екстремних временских услова већ и због дужине пута који није праволинијски.

Киша, хладан ветар, осцилације у температури, непредвидиво време уз кварове на мотору нису спречили Ненада Станичкова из Стапара у авантуристичком походу да освоји једну од најсевернијих тачака Европе – Норд кап у Норвешкој и укупно довточкашем пређе преко 12.000 километара у оба правца.

„Возио сам у неким ветро-непропусним, али водопропусним рукавицама, где су мени руке биле претежно мокре и имао сам суво пуцање јагодица и то ми је било прилично болно и веома непријатно. На путу се дешавало да хитно ширим шатор по највећем пљуску, па уђем у шатор скроз мокар, па пресвлачење, па се смрзнем, па нагло отопли. А, изашао сам на ауто пут тек на око 9.000 километру, у Немачкој“, каже Станичков.

На путу пуном изазова било је људи који су му се нашли у невољи да помогну и обезбеде смештај или део за мотор.

„Од 14 дана у Норвешкој, где ми је била главна база пута било ми је 12 дана кише. Видео сам искрено 100 врста киша, а и по киши сам правио од 300 км до 400 км дневно по свим тим временским условима. Неких 20 дана нисам уопште спавао у кревету, то је било камповање, па спавање на клупама…“, објашњава Станичков.

Ненад истиче да је мотором до сада прешао преко седамдесет хиљада километара и тридесет земаља света.

„Ја кажем да се дечачки снови остварују и у 40-тој години, колико имам сада. Тако да сам кренуо да возим велике моторе тек у 35-тој години и ако имам све положене категорије и спадам у професионалне возаче. До сада сам 2019. године пре короне ишао до Португалије и Холандије, направио сам круг око Старог континента и то је било око 10.000 километара и мој први велики пут. После Норд капа, кроз Норвешку, Шведску, Данску, Немачку, Луксембург, Лихтенштајн, Швајцарску Италију, Хрватску завршио сам пут у Црној Гори, тамо ме је чекала породица, јер ми је жена из Црне Горе. Тако да је од Стапара до Бара потребно неких 12.500 километара“, каже Станичков.

Страствени мотоциклиста каже да ће следећи бајкерски подухват бити освајање Владивостока, где ће се на пут дуг око 25.000 километара отиснути са својом супругом.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниJelena Bačić Alimpić u Somboru 8. septembra
СледећиFestival „HARMONIJA GORNJEG PODUNAVLJA“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.