Staparac u neobičnom avanturističkom pohodu – dvotočkašem do jedne od najsevernijih tačaka Evrope

nenad-stanickov

Profesor veterine i strastveni motociklista Nenad Staničkov iz Stapara postavio je sebi neobičan cilj da sa drumskom krstaricom stigne do Nort kapa, jedne od najsevernijih tačaka Evrope na norveškom ostrvu Magere. Kako Nenad kaže, malobrojni se odluče dvotočkašem na ovakav potez, ne samo zbog ekstremnih vremenskih uslova već i zbog dužine puta koji nije pravolinijski.

Kiša, hladan vetar, oscilacije u temperaturi, nepredvidivo vreme uz kvarove na motoru nisu sprečili Nenada Staničkova iz Stapara u avanturističkom pohodu da osvoji jednu od najsevernijih tačaka Evrope – Nord kap u Norveškoj i ukupno dovtočkašem pređe preko 12.000 kilometara u oba pravca.

„Vozio sam u nekim vetro-nepropusnim, ali vodopropusnim rukavicama, gde su meni ruke bile pretežno mokre i imao sam suvo pucanje jagodica i to mi je bilo prilično bolno i veoma neprijatno. Na putu se dešavalo da hitno širim šator po najvećem pljusku, pa uđem u šator skroz mokar, pa presvlačenje, pa se smrznem, pa naglo otopli. A, izašao sam na auto put tek na oko 9.000 kilometru, u Nemačkoj“, kaže Staničkov.


Na putu punom izazova bilo je ljudi koji su mu se našli u nevolji da pomognu i obezbede smeštaj ili deo za motor.

„Od 14 dana u Norveškoj, gde mi je bila glavna baza puta bilo mi je 12 dana kiše. Video sam iskreno 100 vrsta kiša, a i po kiši sam pravio od 300 km do 400 km dnevno po svim tim vremenskim uslovima. Nekih 20 dana nisam uopšte spavao u krevetu, to je bilo kampovanje, pa spavanje na klupama…“, objašnjava Staničkov.

Nenad ističe da je motorom do sada prešao preko sedamdeset hiljada kilometara i trideset zemalja sveta.

„Ja kažem da se dečački snovi ostvaruju i u 40-toj godini, koliko imam sada. Tako da sam krenuo da vozim velike motore tek u 35-toj godini i ako imam sve položene kategorije i spadam u profesionalne vozače. Do sada sam 2019. godine pre korone išao do Portugalije i Holandije, napravio sam krug oko Starog kontinenta i to je bilo oko 10.000 kilometara i moj prvi veliki put. Posle Nord kapa, kroz Norvešku, Švedsku, Dansku, Nemačku, Luksemburg, Lihtenštajn, Švajcarsku Italiju, Hrvatsku završio sam put u Crnoj Gori, tamo me je čekala porodica, jer mi je žena iz Crne Gore. Tako da je od Stapara do Bara potrebno nekih 12.500 kilometara“, kaže Staničkov.

Strastveni motociklista kaže da će sledeći bajkerski poduhvat biti osvajanje Vladivostoka, gde će se na put dug oko 25.000 kilometara otisnuti sa svojom suprugom.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниJelena Bačić Alimpić u Somboru 8. septembra
СледећиFestival „HARMONIJA GORNJEG PODUNAVLJA“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.