Stižu specijalni kontejneri

staklena-zvona-vms-rtv
РТВ (Весна Милановић Симичић)

Krenuo projekat upravljanja staklenom ambalažom – stižu specijalni kontejneri.

Regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ proširen je na još osam opština u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a Sombor je prvi grad u Vojvodini i jedan od četiri grada u našoj zemlji koji je dobio specijalizovane kontejnere za prikupljanje staklene ambalaže.

U Srbiji se reciklira tek 44 odsto staklene ambalaže, u Severnoj Makedoniji 30 odsto, a u Bosni i Hercegovini 12, što je nedovoljno za uspostavljanje isplativog sistema reciklaže na Zapadnom Balkanu.

Kompletna oprema biće postavljena do kraja marta, u gradskim jezgrima, ugostiteljskim objektima, kao i u prigradskim naseljima.

U Somboru se godišnje prikupi oko 200 tona staklene ambalaže, a uz novih 150 kontejnera cilj je da se ove količine povećaju za 20 odsto i postigne veća isplativost reciklaže stakla.

„Trenutno je ovde 100 komada, treba da stigne još 50 koji će biti montirani. Postavlajnje će biti na samoj lokaciji grada Sombora, a 40 kontejnera će biti po mesnim zajednicama, a ostatak u prigradskim naseljima Nenadić, Bukovac i drugi. Drago nam je što je Sombor prvi grad u Vojvodini koji je dobio ove kontejnere, dok je drugi grad Niš, pa ostali“, kaže za RTV Marijeta Malbaša, referent zaštite životne sredine u JKP „Čistoća“ Sombor.

Miroslav Kovačić, Većnik za komunalnu oblast i investicije objašnjava da je za odabir grada Sombora ovome projektu je bilo presudno to što već postoji JKP gde je već uspostavljen i razrađen sistem sakupljanja ambalažnnog otpada.

„I drugo, što Sombor ima sertifikat povoljnog poslovnog okruženja i što smo predviđeni za Reginalni centar za upravljanje otpadom u nacionalnoj strategiji“, navodi Kovačić.

Staklena ambalaža mora da se izvozi što je dodatni trošak, kažu operateri ambalažnog otpada, a posledica je to što većina korišćene staklene ambalaže završi na deponijama, gde staklu treba više od 5.000 godina da se raspadne.

„Treba imati u vidu da neke vrste stakla, poput automobilskog, laboratorijskog, vatrostalnog stakla ili ogledala, ipak nisu pogodne za reciklažu, te odlaganje takvog materijala treba izbegavati. Svakako će, paralelno sa postavljanjem infrastrukture, biti sprovedena i edukacija javnosti o važnosti reciklaže“, precizira Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka Sekopak-a.

Proširenjem projekta na nove opštine, više od 500.000 stanovnika Srbije odnosno 1,5 miliona u tri zemlje će dobiti priliku da iskorišćenu staklenu ambalažu odlaže u reciklažne kontejnere, u blizini svojih domova, i na taj način doprinese zaštiti životne sredine.

Projektom je predviđeno da Niš dodbije 300 reciklažnih kontejnera, Kragujevac 120, dok će građani Varvarina na raspolaganju imati 30 kontejnera za sakupljanje staklene ambalaže.

Projekat se sprovodi u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim sektorom – develoPPP.de koji finansira Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a implementiraju ga NALED, Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH) i Zajednica jedinica lokalnih samouprava (ZELS) iz Severne Makedonije.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниPočela akcija pošumljavanja na području Vojvodine
СледећиPrva objava Olivere Balašević nakon Đoletove smrti

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.