Streetliftig na ulicama Sombora

Streetliftig_sombor_
Foto: Facebook - Jovan Mastilovic

Ulična vežbanja sve su popularnija poslednjih godina. Za cilj imaju motivaciju vežbanja na otvorenom prostoru sa ili bez tegova i korišćenje svega onoga što može da se nađe na ulici. Mladi momci iz Sombora oformili su upravo jedan takav način vežbanja.

Zgibovi, sklekovi, akrobacije u vazduhu, po suncu ili na veoma niskim temperaturama, mlada i motovisana grupa Somboraca sve ove figure izvodi pod otvorenim nebom. Atrakcija su za mnoge prolaznike, koji zastaju i s nevericom prate šta rade. Borko Najdanović kaže da pre sedam godina nije mogao da uradi ni jedan zgib, danas je on jedan od najboljih u ovom sportu, a sledeći cilj mu je velik.

„Planovi su mi da izlazim na što više takmičenja i krajnji cilj je da oborim Ginisov rekord, zgibovi za 24 sata, dosadašnji rekord je oko 7500 zgibova, bitno mi je da ga pređem, a cilj je 10.000 za dan“, rekao je Borko Najdanović.

Nemanja Tomašević učestvovao je na mnogim velikim takmičenjima. U ovom sportu punom adrenalina nema granica, konkurencija je poželjna, a iznova pobeđivati samog sebe glavni mu je motiv.

„U Rusiji na Svetskom sam osvojio treće mesto, u Francuskoj sam bio drugi, u Italiji sam ušao u top 16. Iskreno, nisam se nadao da ću upasti u finalnu grupu, ali tu sam shvatio da drugi vežbači nisu toliko bolji od mene. Na takmičenju imate dva minuta da odradite šta znate najbolje uz muziku. Tu nema granice, idemo do kraja“, rekao je Nemanja Tomašević iz Sombora.

Mladih Somborca koji se bave ovim sportom za sada ima oko 20, vežbaju najčešće u teretani na otvorenom kod Skejt parka.

„Prolazio sam jednog dana ovuda i video sam Nemanju Tomaševića kako trenira i to me je privuklo. Želeo sam da budem kao on, možda i bolji. Cilj mi je da jednog dana i ja odem u Rusiju na takmičenje“, rekao je Nikola Radojev, mladi vežbač iz Sombora.

„Početak nije lak i na početku mnogo njih odustane. Ljudi, dođite i manite se ulice i droge. Ovde ste uvek dobrodošli, svako će vas prihvatiti“, objasnio je Tomislav Pletikosić.

„Zdrav život mi je na prvom mestu, pored svih ovih virusa i pandemije, druženje i odlazak na takmičenja su mi najdraži. Najteže je ostati konstantan u ovom sportu, ponekad se javljaju povrede i treba to sve prebroditi, dolaziti po hladnom vremenu, na minusu, nije ni malo lako“, rekao je Milan Milović

„Najviše dolazi omladina od 14 godina, najčešće počinju kod kuće sa sklekovima, tako sam i ja počeo. Počinje se sa osnovnim vežbama i kako vežbač postaje spremniji i jači rade se drugačije varijacije tih vežbi, npr. sklek može da se radi običan, širi, uži, sa opterećenjem i na taj način se ta vežba otežava i kada je savladaš maksimalno prelaziš na drugu vežbu. Kada vežbač ojača može da radi šta hoće i tako dolazi do free style, a street lifting uključuje da se radi najviše sa opterećenjem, pomeraš svoje granice do maksimuma i sve si jači i jači“, objasnio je Jovan Mastilović, predsednik Streetliftig Srbije.

Prvo takmičenje ove godine vežbače streetliftihga očekuje u aprilu u Kragujevcu, nakon toga u Subotici i Rumi, a u avgustu se planira takmičenje u Somboru.

Izvor: RTV (Bojana Radovanović)

ПретходниDevojčice iz Apatina u filmu “Dara iz Jasenovca”
СледећиU sredu zaseda Krizni štab! Pooštravanje mera!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.