String art – ljubav Miljane Kapetan iz Sombora

Mlada nezaposlena majka Somborka, Miljana Kapetan pronašla je način da izrazi svoju kreativnost, ali i način da dopuni porodični budžet.

Ekseri ili čiode, konac, vunica, čvrsta podloga, sigurna ruka, mašta i kreativnost – to je, u najkraćem string art. Malo umetničko delo najrazličitijih oblika od geometrijskih formi do cvetova, slova, srca, portreta, pejzaži. Prepljitanjem konca, Miljana Kapetan iz Sombora formira kreativne prikaze. Oni su njena mašta, skup talenata ali i izvor zarade.

“Bila sam na porodiljskom i morala sam nešto da radim, morala sam naći neki hobi, rekla sam porodici šta planiram a oni su, posle par dana, samo pojavili sa materijalom, tako da mi podrške nije falilo!”, priča Miljana i dodaje:

”Meni je fantastično bilo kako su ljudi reagovali iz moje šire okoline na moje radove, shvatila sam da to mogu da poklonim kao rođendanski poklon, poklon za venčanje…međutim onda sam počela da dobijam porudžbine…”

Tako je nastao i portret Nikole Tesle, omiljeni rad u tehnici string arta kao i čitav serijal radova za Muzej afričke umetnosti u Beogradu.

“Dva do tri sata dnevno uspem da izdvojim za jedan rad, da li ću završtiti tog dana rad ili ostaviti za drugi, zavisi … To je, zapravo, vreme gde se posvetim sama sebi jer me string art opušta. To je neki vid moje meditacije, jednostavno, ja uživam u tome!”, kaže Miljana.

Od akademskog oruđa engleske matematičarke Mari Everest Bole koja je u 19. veku koristila ovu tehniku da geometrijske oblike približi učenicima, string art danas doživljava svoju renesansu u svetu kreativaca.

Svoje radove, Miljana plasira preko društvenih mreža i bazara, a najveća želja ove mlade Somborke jeste samostalna, tematska izložba radova za koju se uveliko sprema.

Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

ПретходниPredstavljanje knjige Tabakera grofa Šekeriša
СледећиLetnji repertoar Narodnog pozorišta Sombor

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.