Subvencije za gajenje somborske kaporke

Foto: Rolf Sahli

Autohtona rasa kokoši, somborska kaporka se, zahvaljujući entuzijazmu i upornosti pojedinih odgajivača, i danas može naći u izvornom obliku. Ustanovljeni standard rase biće razmatran i dopunjen na predstojećem, 43. Međunarodnom sajmu peradarstva koji će biti održan od 25. do 27. januara u Somboru.

Svih pet varijeteta somborske kaporke- beli, plavi, žuti, crni i graorasti, već više od dve decenije su ljubav i hobi odgajivača Marina Đurina iz Bačkog Monoštora.

Skladne forme, sa ćubom na glavi od prvog dana po izleganju, otporne, dobre nosivosti, temperamentne i živahne – osnovne su karakteristike somorske kaporke.

„One su veoma razdragane, trčkaraju po dvorištu, cunjaju…to je živina prostora! Ja ih držim iz ljubavi, ne iz neke materijalne koristi ili da bi pravio biznis. Volim taj tip živine!“

Alarmantan podatak da je broj somborskih kaporki u Vojvodini pao ispod hiljadu komada, svrstao je kaporku među pet subveniosanih rasa živine. Pravo na subvenciju od četiri stotine dinara po jedinki ostvaruju poljoprivredna gazdinstva sa minimum pedeset prstenovanih, umatičenih kaporki.

„Ta pomoć je, u svakom slučaju dobra za odgajivače, da bi se ta rasa proširila i sačuvala!“ saglasan je Marin Đurin.

„Sa tih četiri stotine dinara koliko je Ministarstvo, trenutno, u stanju da obezbedi, to nije dovoljno jer hrana je zaista skupa. Kada se još uloži trud… Mi smo skormni, kažemo da nam je dovoljno i to, ali da bi se očuvala rasa, trebalo bi nekako da se podstakne da što više odgajivača počne da gaje somborsku kaporku!“ objasnio je Igor Gromilović, sekretar Društa odgajivača sitnih životinja „Sombor 1871“.

Najlepši primerci autohtonih sorti golubova i živine biće samo deo eksponata na predstojećem 43. Sajmu peradarstva u Somboru od 25. do 27. januara kada će biti organizovan i sastanak na temu standarda i eventuale revizije postojećeg standarda somborske kaporke.

Izvor: rtv.rs

ПретходниRonioci spasavali!
СледећиBudite originalni!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.