Sudbina Kronić palate u Somboru neizvesna

Kronić palata u Somboru, koja je pod zaštitom države, godinama propada. Sadašnji vlasnik nema nameru da je obnovi i čak najavljuje iseljenje iz nje, pa je sudbina tog zdanja s početka dvadesetog veka, neizvesna.

Osim Kronić palate u Somboru, pešaci prolaze kroz drveni tunel, koji ih štiti od delova fasade koji bi mogli da padnu na trotoar. I tako je već godinama, uprkos tome što je zgrada arhitektonski i istorijski značajna za Sombor.

Kronić palata ipak neće biti obnovljena, jer Ministarstvo pravde smešteno u njoj, zbog skupog održavanja i zahtevne obnove namerava da se iseli.

„U ovom momentu se traži novo rešenje za smeštaj Privrednog suda u Somboru, na prvom mestu jer se radi o objektu koji je pod zaštitom, zbog procedura dobijanja saglasnosti i dozvola, kao i izradi samog projekta koji su komplikovani“, kaže se u odgovoru Ministarstva pravde.

Međutim, kada je Grad Sombor 2002. godine dao zgradu Ministarstvu na neograničeno korišćenje i to bez naknade, u ugovoru je precizirana obaveza tekućeg i investicionog održavanja.

„Čak je 2013. godine Sombor napravio projektnu dokumentaciju za održavanje i sanaciju tog objekta, međutim do danas nemamo nikakav odgovor korisnika i vidite i sami kako Kronić palata danas izgleda“, saopštio je glavni urbanista grada Sombora, Milan Stojkov.

Prema informacijama koje su stigle do Sombora, Ministarstvo pravde namerava da proda Kronić palatu.

„Imam informaciju iz Ministarstva pravde da su oni voljni taj objekat prodati bilo kome. Samo da ga se reše, da reše taj materijalni problem koji imaju oko sanacije. Mi se sada trudimo da nađemo nekog investitora koji bi ušao u kupovinu i zakup, ali cela ta procedura traje dugo“, kazao je Stojkov.

Kronić palatu prati i jedinstvena istorijska priča. Izgrađena je početkom XX veka.

„Arhitekta je bio Vladimir Nikolić, Patrijaršijski arhitekta u to vreme. Čovek koji je sagradio palatu Stevan Kronić propao je zbog te palate i u svom propadaju povukao je nekoliko svojih srodničkih, bogatih somborskih porodica. Ovde je njegova ćerka venčana sa baronom Rajačićem iz Sremskih Karlovaca. Brak je ostao bez dece. Ona je sišla s uma, a on se ubio“, rekao je Milan Stepanović, hroničar.

U Kronić palati bio je i zatvor. Prvo mađarski.

„Tu su dovođeni antifaštisti na ispitivanje i mučenje. Nakon rata u Kronić palati stradalo je više stotina naših nevinih sugrađana, uglavnom mađarske i nemačke nacionalnosti“, dodao je Stepanović.

Kada se iseli Privredni sud Kronić palata ostaće prazna. A to znači da će i dalje propadati uprkos arhitektonskoj i istorijskoj vrednosti za Grad Sombor.

Izvor: rtv.rs

ПретходниFinansiranje projekata i programa za decu u 2019.godini
СледећиCarinici otkrili 30.000 neprijavljenih evra

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.