SUTRA U SOMBORU NOVA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

akcija-dobrovoljnog-davanja-krvi

Somborski Crveni krst u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine sutra, 17. februara 2022. godine u prostorijama Centra za edukaciju Crvenog krsta Sombor, Apatinski put broj 19 organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija će biti održana od 9 do 13 časova, a krv mogu dati sve punoletne osobe (od 18 do 65 godina), koje su zdrave i dobro se osećaju i ukoliko zadovoljavaju granične vrednosti hemoglobina, što se proverava na licu mesta.

Zbog pandemije izazvane korona virusom, smanjene su zalihe svih krvnih grupa. Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi za hitne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških bolesnika kao i planirane hirurške intervencije. Upravo zato organizatori apeluju na sve građane, ukoliko im zdravstveno stanje dozvoljava, da se odazovu akciji.

Prilikom organizacije akcije dobrovoljnog davanja krvi poštuju se procedure i preventivne mere radi sprečavanja prenosa virusa na akcijama prikupljanja krvi, u skladu sa propisima i donetim merama i to: pre akcije vrši se dezinfekcija prostorija i radnih površina, postavlja se dezobarijera i vrši se dezinfekcija ruku svi učesnika akcije, svi zaposleni u Crvenom krstu, kao i volonteri koriste zaštitna sredstva, ekipa Zavoda za transfuziju krvi koristi svoju zaštitnu opremu a po završetku akcije ponovo se radi dezinfekcija prostora.

Krv mogu dati i vakcinisane i nevakcinisane osobe. Lica koja su primila vakcinu „Fajzer“, SinoFarm“ ili „Moderna“ krv mogu dati odmah, dok lica koja su primila vakcinu „Sputnik V“ ili „Astra Zeneka“ krv mogu dati nakon dve nedelje od primanja iste.

Izvor: SomborNjuz

ПретходниU selu Stapar deca od vrtića igraju folklor, od nedavno i sa dva brata Kineza
СледећиIzložba „Forma prostornih struktura“ u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.