Sva jaja koja se pakuju od 1. januara moraju biti propisno označena

Свако јаје које се пакује од 1. јануара мора бити обележено на начин који је прописан Правилником о квалитету јаја, чија је примена почела 1. јануара ове године, изјавила је данас директорка Управе за ветерину Емина Милакара.

Подсетила је да је Правилник донет у фебруару прошле године, а да је примена обележавања јаја, која је претходно била најављена од јуна 2019, одложена за 1. јануар ове године, како би произвођачи имали довољно времена за набавку машина за обележавање јаја.

„Оно што се тренутно налази у промету су и даље јаја која нису обележена, што знаци да су она пакована и стављена у промет у децембру и биће у промету до истека рока трајања јаја, значи 28 дана. Свако јаје које је паковано од 1. јануара мора бити обележено како је прописао Правилник“, рекла је Милакара за Тањуг.

Истиче да ће инспекција у току планираних контрола сва јаја која нису у складу са Правилником повући из промета.

Према њеним речима, свако ко се бави производњом, продајом или прометом јаја мора да зна одредбе Правилника, указујући да се о томе могу информисати и на сајту Министарства пољопривреде.

Милакара каже да су произвођачи јаја апсолутно припремљени за примену Правилника, јер су, наводи, са њима прошли све недоумице које су имали, док за продавце јаја сматра да су вероватно упознати са Правилником јер је о томе више пута јавно говорено.

Нови Правилник о квалитету јаја, указује Милакара, предвиђа да декларација на паковању садржи датум паковања, класу јаја и тежинску групу, рок трајања, трговачко име или ознаку, начин узгоја кока носиља.

Затим, додаје она, информације за потрошаче да се јаја морају држати на одговарајућој температури, ветеринарски контролни број објекта за паковање јаја, назив и адресу произвођача и/или објекта за паковање јаја или продавца, број комада јаја и начин храњења кока носиља.

Применом новог Правилника престала је да важи досадашња класификација јаја у седам класа (С С, С, А, Б, Ц, Д и Е), а уводи се, истиче Милакара, разврставање у две класе квалитета – А и Б.

То значи да А класи припадају свежа јаја за промет, док су јаја Б класе намењена индустријској производњи.

Јаја ће се разврставати и по тежини у четири групе као код одеће – С, М, Л и XЛ.

С друге стране, код на јајету мораће да садржи број који означава начин узгоја кока носиља – 0 значи да су јаја из органског узгоја, 1 да су коке узгајане на отвореном простору, 2 да су коке узгајане у живинарнику, 3 да су коке узгајане у кавезу.

Код на јајету мора да садржи и државу порекла и број фарме на којој су узгајане коке носиље.

Izvor: dnevnik.rs

ПретходниGAS NEĆETE MORATI DA KUPUJETE OD „SRBIJAGASA“
СледећиPosle 40. godine trebalo bi da radimo tri dana nedeljno

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.