Sve veći broj pasa lutalica, u Somboru svake godine grad izdvaja pravo malo bogatstvo da ih zbrine

psi-lutalice

Na ulicama Sombora sve je veći broj napuštenih pasa, koji lutaju u čoporima i traže hranu i zaklon, pa se često mogu sresti i u samom centru grada. Svake godine iz gradskog budžeta izdvaja se više nego značajna suma za naknade štete usled ujeda pasa lutalica, a samo prošle godine za ovu namenu izdvojeno je skoro 56 miliona dinara, što je, poređenja radi, novac kojim je mogao biti izgrađen jedan kružni tok ili dve biciklističke staze.

Problem napuštenih pasa veoma je kompleksan i teško rešiv, a rešenje se nalazi u svesti ljudi, jer je napuštanje kućnih ljubimaca od strane njihovih vlasnika najveći uzročnik pojave čopora pasa na ulicama grada i svih somborskih sela.

U 2021. godini podneto je 39 zahteva od strane fizičkih lica radi naknade štete usled ujeda napuštenih pasa na teritoriji grada Sombora u postupku koji se sprovodi pred komisijom GU grada Sombora kroz vansudska poravnanja. U istoj godini podneto je 265 tužbi protiv grada po istom osnovu pred Osnovnim sudom u Somboru, pa je lokalna samouprava tokom 2021. godine donela Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka za četiri godine. Zahvaljujući ovom programu akcija čipovanja pasa nastavlja se i tokom 2022. godine, s tim da su sredstva za sprovođenje ove akcije u gradskom budžetu povećana na četiri miliona dinara, prenosi novosadski Dnevnik.

– Grad svake godine može da izdvaja sredstva za čipovanje, kastraciju i proširivanje kapaciteta za napuštene životinje, ali to nikada neće biti dovoljno da se reši problem, dokle god se ne promeni svest vlasnika o kontroli razmnožavanja i pravilne brige o kućnim ljubimcima – kaže Đorđe Zorić, član Gradskog veća za oblast komunalne delatnosti i investicija.

Tužna je praksa da pojedini vlasnici pasa izbacuju iz vozila svoje ljubimce u blizini sela i salaša, pa je ovaj problem u selima i te kako vidljiv. Kapaciteti somborskog prihvatilišta za pse i mačke u JKP „Čistoća“ nisu ni približno dovoljni da se zbrinu sve napuštene životinje sa teritorije grada, a kako stvari stoje proširivanja kapaciteta prihvatilišta neće ni biti.

Ukupno je u prihvatilištu 79 boksova, a od toga 71 boks sa po dva ležajna mesta za smeštaj pasa i osam boksova koji su namenjeni samo za novopridošle pse koji tu borave desetak dana na veterinarskoj obradi. U idealnim uslovima kapacitet prihvatilišta bi bio 142 psa, kažu nadležni iz Zoohigijenske službe JKP „Čistoća“.

Kako bi se smanjio broj životinja lutalica, JKP „Čistoća“ spovodi akciju pod nazivom „Uhvati-steriliši/kastriraj-pusti“, kao i akciju udomljavanja pasa, pa svi građani koji žele da udome psa mogu da se jave Odeljenju zoohigijene JKP „Čistoća“, a to je prava adresa i za one koji primete čopore pasa.

Izvor: Blic

ПретходниSAVET ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA GRADA SOMBORA POKLANJA 120 AUTO SEDIŠTA
СледећиVelimir Bojović i Nora Trklja Boca pobednici polumaratona u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.