Sve više porodilja bez posla

porodilje_posao

Organizacija „Mame su zakon“, ukazala je danas na Međunarodni dan žena da broj nezaposlenih porodilja raste i da ih je u 2019. bilo 2.099 više nego u 2018. godini.

Ističe se da nezaposlenih majki ima srazmerno među onima koje su rodile prvo, drugo, treće ili četvrto dete i da to pokazuje da mera podrške za treće i četvrto dete nije dala željeni rezultat i da se sveukupno nije povećao broj novorođenčadi.

„Skupe mere ne dovode do povećanja nataliteta jer su umesto na porodice koje čekaju svoje prvo ili drugo dete usmerene na porodice koje čekaju treće ili četvrto dete“, ističe se u saopštenju i navodio da više od polovine porodica ima samo jedno dete, a prosečan broj dece u porodicama širom Srbije je 1,6.

Podatak da raste broj studentkinja i učenica u grupi ekonomski neaktivnih porodilja u saopštenju je ocenjen kao „zabrinjavajući“ jer je u 2019. godini bilo 820 takvih slučajeva, što je za 132 više nego godinu dana ranije.

Dodaje se da je „24.375 žena, koliko je ukupno nezaposlenih i ekonomski neaktivnih porodilja u 2019. godini, broj koji upozorava da se demografska i populaciona politika mora najhitnije menjati“.

Izvor: Tanjug

ПретходниRekord za istoriju
СледећиJutro suvo i hladno, tokom dana naoblačenje, do devet stepeni

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.