Sve više Somboraca posao traži u Subotici

Odlazak na rad u zemlje Evropske unije, Beograd ili Novi Sad radne su migracije prisutne u Somboru već duže vreme. Sada sve više Somboraca posao traži u Subotici.

Subotička industrijska zona – to je mesto gde posao nalaze i mnogi Somborci. Kada posla i to onog pristojno plaćenog nema u Somboru i okolini nije daleko ni Subotica do koje se samo u jednom smeru putuje 60, pa i 80 kilometara. Oni koji ne putuju svakodnevno, u Subotici stanuju i samo vikendom se vraćaju u Sombor ili neko okolno mesto.

„Izašao je oglas za posao. Prijavio sam se, otišla na dogovor, a uslovi su bili puno bolji nego u Somboru. Već sam sebi organizovao tamo život. Ja mislim da se vratim u Sombor, ali to će biti jako teško. Zarade u Subotici su čak od 30 do 60 posto veće nego u Somboru, tako da za sada ne mislim da se vraćam“, kaže Ivan Išpanović iz Sombora, koji pet meseci radi u Subotici u kojoj i stanuje.

„Ponudio mi je poslodavac uslove koje nisam mogao odbiti i tako sam počeo. Prošle su već dve godine. Svaki dan putujem do Kelebije i nazad. To je 50 kilometara u jednom pravcu, znači svaki dan 100 kilometara. Idem svojim automobilom, jer mi je radno vreme takvo da se ne mogu uklopiti i javni prevoz. Tamo ne idu samo iz Svetozara Miletića, već iz Nove Crvenke, Sivca. Sa svih strana idu u Suboticu. Putni troškovi su im plaćeni“, objašnjava Ilija Ezgeta iz Svetozara Miletića.

„Puno mojih kolega putuje iz Apatina, Sonte, Prigrevice. To su mesta koja su od Sombora udaljena još dvadesetak kilometara, ali su spremni da putuju svaki dan u Suboticu“, dodaje Išpanović.

U Privrednoj komori u Somboru kažu da bi ova nova vrsta migracije radne snage iz Zapadnobačkog okruga mogla uticati na povećanje zarada, jer će poslodavci u Somboru, Odžacima ili Apatinu imati problem sa nalaženjem radnika.

„Dobra stvar ove migracije iz Zapadno–bačkog upravnog okruga je što će poslodavci sigurno morati da urade nešto da bi zadržali radnu snagu, a to znači pre svega da će morati da im povećaju zarade. One postepeno i rastu i to će morati da bude trend“, smatra Zoran Builatović, direktor Privredne komore Zapadno–bačkog okruga.

„U Somboru vam ponude neke poslove, koje ne možete prihvatiti. Meni su nekoliko dana pre nego što sam otišao da radim na Kelebiju ponudili posao na popisu nelegalnih objekata za 25.000 dinara i to kako privremeni posao“, kaže Ezgeta.

Koliko ljudi iz Zapadno-bačkog okruga radi u Subotici nema preciznih podataka. Ali dok se čeka neka nova investicija u Somboru oni kojima posao treba ne čekaju već idu tamo gde ima i posla i boljih zarada.

rtv.rs

ПретходниPOČEO AVIO TRETMAN KOMARACA
СледећиSombor OPEN u stonom tenisu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.