Svetski dan muškaraca, fokus na zdravlju

Danas se obeležava svetski dan muškaraca, a ove godine fokus je na njihovom zdravlju, tačnije preventivi. Muškarci misle da su snažni, jaki i zdravi sve dok im se nešto ne desi. Da im se ne desi potrebno je da su aktivniji, a i žene imaju svoju ulogu u tome. U motivaciji.
Mlađi muškarci u Subotici retko idu na preventivne preglede. Sve dok im se nešto ne desi. A zna se desiti i u mlađem životnom dobu. Najčešće srčani zastoj. Na drugom mestu je kancer.

„Ono što je veoma bitno za muški pol jeste da na vreme počnu sa preventivnim pregledima upravo iz tih kardiovaskularnih tegoba koje su za njih malo karakterističnije, odnosno češće se javljaju nego kod žena“, kaže portparol Doma zdravlja dr Mihaela Budimski.

Po oceni stručnjaka, ove bolesti svoju osnovu imaju u ishrani, a pogotovo u fizičkoj aktivnosti. Muškarci bi voleli da budu snažni i dominantni, ali da ne rade mnogo na tome. U stvarnosti u teretanama je više žena, dok se fizička aktivnost muškarca svodi na fudbal jednom nedeljno s drugarima.


„Još niko nije umro od manjeg obima bicepsa. Znate, ovde se radi mnogo na bicepsima, a ne radi se na srcu, plućima, stanju kardiovaskularnog i respiratornog aparata. Zato – ciklične aktivnosti, plivanje, biciklizam, šetnje. To bi trebalo da bude svakodnevno“, smatra dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić.

Kao što žene imaju svog ginekologa, tako i muškarci imaju svog lekara – urologa. I trebali bi do njega bar jednom godišnje, a ne samo kad nešto zaboli. Ili izraste tamo gde ne treba. Stoga, Opšta bolnica organizuje 20. i 22. novembra preventivne urološke preglede.

„Ukoliko je neophodno, kod pacijenata koji su mlađi od četrdeset godina, uraditi ultrazvuk skrotuma u cilju ranog dijagnostikovanja karcinoma testisa, dok ćemo kod starije populacije odraditi većini pacijenata ili svima prostata specifični antigen“, najavljuje načelnik odeljenja urologije Opšte bolnice u Subotici dr Borislav Njegovan.

A najveća motivacija za sve navedeno bi trebale da nam budu one oko kojih se najčešće naš svet i vrti.

„Ja apelujem i na partnerke naše muške populacije da utiču na to. Da nas upozore da ne izgledamo kao kada su nas upoznale“, zaključuje profesor Madić.

Izvor: rtv.rs

ПретходниSOMBOR I SELA OKIĆENI
СледећиČETIRI SAOBRAĆAJNE NEZGODE

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.