Svim punoletnim građanima 100 evra, isplata po završetku vanrednog stanja

cash_money_Euros

Сви пунолетни грађани Србије добиће директну помоћ од 100 евра, саопштио је данас министар финансија Синиша Мали.

То је једна од мера државе за опоравак српске економије, која је погођена епидемијом вируса корона.

„Издвојићемо око 70 милијарди динара из буџета, и сваком пунолетном грађанину уплатити уплатити износ од 100 евра, у динарској противвредности“, рекао је Мали.

Он је истакао да је то велики знак подршке и жеље да се унесе једна дозу оптимизма.

„Да покажемо колико је Србија у овом тренутку јака, и да сваком суграђанину омогућимо да добије око 12.000 динара. То је добро за повећање потрошње, ликвидности, али и начин на који, као држава желимо да подржимо све грађане да заједно прођемо кроз све ово“, рекао је Мали.

Упитан када ће грађани добити тај новац, Мали је рекао да ће влада у наредних десетак дана изаћи са процедуром за исплату, као и да ће исплата почети одмах након завршетак ванредног стања.

„Онда ћемо уплатити новац на рачун сваког пунолетног грађанина Србије“, додао је Мали.

Хоћемо сваком грађанину да помогнемо

Он је додао да држава својим мерама жели да буде солидарна, јединствена, да сваком грађанину помогнемо што је могуће више да преброди актуелну кризу.

Мали је упитан да ли је једнократна помоћ од 100 евра могла праведније да се расподели, а не линеарно, казао да је жеља државе да сваки пунолетни грађанин осети снагу државе, дозу оптимизма.

„На знам још како ће се расподелити. Наша жеља је да свим пунолетним грађанима Србије, од оног који је напутио 18 година до пензионера исплатимо помоћ у износу од 100 евра“, нагласио је он.

На питање да ли то што је 595 предузећа обуставило производњу према процени ПКС, значи да радници не примају никаква примања, Мали је казао да Комора свакодневно прати ситуацију, као и његово министарство.

„Проблем је, пошто је ванредно стање уведено пре две недеље, да немамо још довољно података да би се сагледало свако радно место и предузеће. Имате кумулативне податке и смернице на основу којих смо изашли са овим мерама“, објаснио је Мали.

Казао је да мере предвиђају ослобађање привредних субјекат у приватном сектору плаћања пореза и доприноса, као и аконтација на порез на добит.

„Тиме желимо да нађемо начин да средњим, мали и микро предузећима, који запошљавању више од 900.000 луди, омогућимо да нађу новац. Хоћемо као одговорна држава да изађемо у сусрет да лакше преброде кризу“, рекао је он.

Мали је казао да су мере равноправне, равномерне и показују солидарност.

„Никада се пре нико није суочио са оваквом кризом. Није економија никада овако стала, да нема продаје ни производње. Када немате претходна искуства покушавате агресивним мерама да пружите подршку свима. Сви ми пролазимо кроз ову кризу. Хоћемо да будемо солидарни, јединствени, да сваком грађанину помогнемо што је могуће више“, поручио је он.

Појаснио је да ће новац за запослене у тим предузећима вероватно ићи преко посебног рачуна, преко предузећа сваком запосленом.

„Хоћу да избегнем било какву злоупотребу да уплаћени новац запосленима послодавац, на пример, потроши за друге ствари. Направићемо систем да новац иде онима којима је најпотребнији“, закључио је он.

Извор: Танјуг

ПретходниŠta je u paketu mera za oporavak srpske privrede?
СледећиUhapšen zbog širenja lažne vesti o uvođenju policijskog časa 24h

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.