Svim punoletnim građanima 100 evra, isplata po završetku vanrednog stanja

cash_money_Euros

Svi punoletni građani Srbije dobiće direktnu pomoć od 100 evra, saopštio je danas ministar finansija Siniša Mali.

To je jedna od mera države za oporavak srpske ekonomije, koja je pogođena epidemijom virusa korona.

„Izdvojićemo oko 70 milijardi dinara iz budžeta, i svakom punoletnom građaninu uplatiti uplatiti iznos od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti“, rekao je Mali.


On je istakao da je to veliki znak podrške i želje da se unese jedna dozu optimizma.

„Da pokažemo koliko je Srbija u ovom trenutku jaka, i da svakom sugrađaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara. To je dobro za povećanje potrošnje, likvidnosti, ali i način na koji, kao država želimo da podržimo sve građane da zajedno prođemo kroz sve ovo“, rekao je Mali.

Upitan kada će građani dobiti taj novac, Mali je rekao da će vlada u narednih desetak dana izaći sa procedurom za isplatu, kao i da će isplata početi odmah nakon završetak vanrednog stanja.

„Onda ćemo uplatiti novac na račun svakog punoletnog građanina Srbije“, dodao je Mali.

Hoćemo svakom građaninu da pomognemo

On je dodao da država svojim merama želi da bude solidarna, jedinstvena, da svakom građaninu pomognemo što je moguće više da prebrodi aktuelnu krizu.

Mali je upitan da li je jednokratna pomoć od 100 evra mogla pravednije da se raspodeli, a ne linearno, kazao da je želja države da svaki punoletni građanin oseti snagu države, dozu optimizma.

„Na znam još kako će se raspodeliti. Naša želja je da svim punoletnim građanima Srbije, od onog koji je naputio 18 godina do penzionera isplatimo pomoć u iznosu od 100 evra“, naglasio je on.

Na pitanje da li to što je 595 preduzeća obustavilo proizvodnju prema proceni PKS, znači da radnici ne primaju nikakva primanja, Mali je kazao da Komora svakodnevno prati situaciju, kao i njegovo ministarstvo.

„Problem je, pošto je vanredno stanje uvedeno pre dve nedelje, da nemamo još dovoljno podataka da bi se sagledalo svako radno mesto i preduzeće. Imate kumulativne podatke i smernice na osnovu kojih smo izašli sa ovim merama“, objasnio je Mali.

Kazao je da mere predviđaju oslobađanje privrednih subjekat u privatnom sektoru plaćanja poreza i doprinosa, kao i akontacija na porez na dobit.

„Time želimo da nađemo način da srednjim, mali i mikro preduzećima, koji zapošljavanju više od 900.000 ludi, omogućimo da nađu novac. Hoćemo kao odgovorna država da izađemo u susret da lakše prebrode krizu“, rekao je on.

Mali je kazao da su mere ravnopravne, ravnomerne i pokazuju solidarnost.

„Nikada se pre niko nije suočio sa ovakvom krizom. Nije ekonomija nikada ovako stala, da nema prodaje ni proizvodnje. Kada nemate prethodna iskustva pokušavate agresivnim merama da pružite podršku svima. Svi mi prolazimo kroz ovu krizu. Hoćemo da budemo solidarni, jedinstveni, da svakom građaninu pomognemo što je moguće više“, poručio je on.

Pojasnio je da će novac za zaposlene u tim preduzećima verovatno ići preko posebnog računa, preko preduzeća svakom zaposlenom.

„Hoću da izbegnem bilo kakvu zloupotrebu da uplaćeni novac zaposlenima poslodavac, na primer, potroši za druge stvari. Napravićemo sistem da novac ide onima kojima je najpotrebniji“, zaključio je on.

Izvor: Tanjug

ПретходниŠta je u paketu mera za oporavak srpske privrede?
СледећиUhapšen zbog širenja lažne vesti o uvođenju policijskog časa 24h

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.