Tise – zeleni ponos Sombora

Sombor je grad prepoznatljiv po svom zelenilu. Ali kada se govori o somborskom zelenilu uvek se misli na bođoše, ali nisu bođoši jedino čime se ovaj zeleni grad ponosi.

Osim bođoša ponos Sombora su i tise ispred Županije. Posađene su pre više od 100 godina, a danas su turistička atrakcija koju neće propustiti ni jedan turista koji poseti Sombor. S razlogom jer se ovakve tise retko gde mogu videti.

„Podaci kojima mi raspolažemo pokazuju da su ove tise posađene početkom prošlog veka. Da li je to bilo 1903. ili 1902. godine ne znamo precizno. Izbor je vrlo interesantan, jer tisa nije za ovo podnevlje, ali onaj ko je birao izgleda da je znao da je ovo močvarno područje i da je idealno za tise. One su jednostavno izvlačile vlagu iz zemljišta i izrasle su u prave lepotice. Ovih najvećih ima 14. Sličnih tisa ima na Kalemegdanu, ali mi mislimo da su naše lepše. Sombor voli njih, pa valjda i one vole Sombor“, kaže Nadežda Radojević, rukovodilac JR Javno zelenilo JKP „Zelenilo“ Sombor.


Da bi tise ispred Županije lepo izgledale i u klimatskim uslovima koji nisu povoljni za njihov rast i razvoj o njima se brine svakodnevno.

„Imali smo problema pre šest, sedam godina kada su one bile u jednom veoma lošem stanju. Onda smo krenuli sa njihovom zaštitom. Ali kao i kod zaštite drugih stabala problem je jer nema preparata koji su licencirani za zaštitu u dendrologiji i onda se dovijamo. Na osnovu naših iskustava koristimo za zaštitu preparate koji se koriste u voćarstvu“, kaže Igor Olujić, referent zaštite bilja JKP „Zelenilo“ Sombor.

Od maja do septembra traje zaštita tisa, redovno se zalivaju, oblikuju, a zimi se sa njih skida i sneg kako bi tise i dalje bile jedan zelenih od ponosa Sombora. 

Izvor: rtv.rs

ПретходниProizvodnja električne energije iz otpadne vode
СледећиDONACIJA ZA DRUŠTVO PODVODNIH AKTIVNOSTI „SOMBOR“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.