Toplo vreme idealno za različite radove u kući ili stanu

Топло време идеално је за различите радове у кући или стану. Многи користе лепо време како би своје ентеријере средили за зиму, а екипа РТВ је проверавала у Сомбору шта грађани најчешће реновирају и да ли је тешко наћи добре мајсторе.

„Реновирање старих купатила, мењање плочица, кречење просторија, глетовање зидова или замена столарије овог лета обавља се у многим сомборским домаћинствима. Керамичаре, водоинсталатере и молере није лако наћи, јер су многи од њих заузети до краја новембра“, каже Тереза Иванковић из Сомбора, која адаптира комплетан стан.

„Изузетно је тешко наћи добре мајсторе, а ја сам имала срећу да их на време нађем преко различитих познанстава да су поуздани и сигурни. Сама реновирам кућу годинама, па имам искуства и гужве су велике и чекања. Ако желитет квалитет онда то и кошта“, каже Иванковић. 

Овог лета мајстори имају пуне руке посла, а најчешће се реновирају дотрајала купатила.

„Главни проблеми су били влажно време где се све што радимо слабо сушило, али и корона вирус, јер смо радили скраћено до 15х. Сада се ради мало дуже, а викендом се не ради. Идеално неко време је пролеће и јесен, док је лети јако врућина, па за неке материјале није добро да се брзо суше“, наводи Дарио Ачаи, власник предузећа за адаптирање станова из Сомбора „Бест Ремонт“.

Грађани кажу да годишња доба више не играју велику улогу када ће радити веће или мање адаптације, јер послови чекају слободан термин код мајстора.

Занатске делатности се субвенционишу кроз програме самозапошљавања, а ове године је потписано 37 уговора.

„Оно што је врло специфично на основу анализе коју смо радили, већи је број лица која своја знања и искуства нису стекла образовањем него радом и праксом. На пример, на евиденцији НСЗ имамо три водоинсталатера, која су то по струци, а њих на пример тридесетак је та искуства стекло са сасвим неком другом школом“, истиче Гордана Предојевић, ПР Националне службе запошљавања Филијала Сомбор.

Иако је лепо време идеално за веће реновирање ентеријера у становима и кућама, због прашине се боравак у њима не препоручује, али је ипак лакше, јер се већина времена може провести ван стамбеног објекта.

Што се тиче хладнијих месеци мајсторе јесте лакше наћи, али радови дуже трају, а дужи боравак на отвореном ван куће ретко се практикује због хладноће.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниOtkazuje se regata „Vode Vojvodine“
СледећиDvojica pucala na Vladimira Filipovića, poznatog MMA borca

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.