Toplo vreme idealno za različite radove u kući ili stanu

Toplo vreme idealno je za različite radove u kući ili stanu. Mnogi koriste lepo vreme kako bi svoje enterijere sredili za zimu, a ekipa RTV je proveravala u Somboru šta građani najčešće renoviraju i da li je teško naći dobre majstore.

„Renoviranje starih kupatila, menjanje pločica, krečenje prostorija, gletovanje zidova ili zamena stolarije ovog leta obavlja se u mnogim somborskim domaćinstvima. Keramičare, vodoinstalatere i molere nije lako naći, jer su mnogi od njih zauzeti do kraja novembra“, kaže Tereza Ivanković iz Sombora, koja adaptira kompletan stan.

„Izuzetno je teško naći dobre majstore, a ja sam imala sreću da ih na vreme nađem preko različitih poznanstava da su pouzdani i sigurni. Sama renoviram kuću godinama, pa imam iskustva i gužve su velike i čekanja. Ako želitet kvalitet onda to i košta“, kaže Ivanković. 


Ovog leta majstori imaju pune ruke posla, a najčešće se renoviraju dotrajala kupatila.

„Glavni problemi su bili vlažno vreme gde se sve što radimo slabo sušilo, ali i korona virus, jer smo radili skraćeno do 15h. Sada se radi malo duže, a vikendom se ne radi. Idealno neko vreme je proleće i jesen, dok je leti jako vrućina, pa za neke materijale nije dobro da se brzo suše“, navodi Dario Ačai, vlasnik preduzeća za adaptiranje stanova iz Sombora „Best Remont“.

Građani kažu da godišnja doba više ne igraju veliku ulogu kada će raditi veće ili manje adaptacije, jer poslovi čekaju slobodan termin kod majstora.

Zanatske delatnosti se subvencionišu kroz programe samozapošljavanja, a ove godine je potpisano 37 ugovora.

„Ono što je vrlo specifično na osnovu analize koju smo radili, veći je broj lica koja svoja znanja i iskustva nisu stekla obrazovanjem nego radom i praksom. Na primer, na evidenciji NSZ imamo tri vodoinstalatera, koja su to po struci, a njih na primer tridesetak je ta iskustva steklo sa sasvim nekom drugom školom“, ističe Gordana Predojević, PR Nacionalne službe zapošljavanja Filijala Sombor.

Iako je lepo vreme idealno za veće renoviranje enterijera u stanovima i kućama, zbog prašine se boravak u njima ne preporučuje, ali je ipak lakše, jer se većina vremena može provesti van stambenog objekta.

Što se tiče hladnijih meseci majstore jeste lakše naći, ali radovi duže traju, a duži boravak na otvorenom van kuće retko se praktikuje zbog hladnoće.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниOtkazuje se regata „Vode Vojvodine“
СледећиDvojica pucala na Vladimira Filipovića, poznatog MMA borca

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.