Tradicionalni božićni koncert u Somboru

U čast najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića, u somborskoj karmelićanskoj crkvi održan je tradicionalni božićni koncert.

Najlepše božićne melodije na srpskom, bunjevačkom, mađarskom, hrvatskom i nemačkom jeziku pripremili su mladi Somborci koji svoja muzička znanja usavršavaju na akamemijama umetnosti u Novom Sadu, Beogradu i Budimpešti.

„Za mene večerašnji koncert puno znači jer pevam za svoj grad i dajem svoje srce Somboru“, ispričala je Iva Čičovački, učenica srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

„Džez muzika se razlikuje od tradicionalne i po tehnici i po stilu ali ono što je zajedničko sa duhovnom muzikom jeste ljubav i emocija koju izražavaju. Prvi put učestvujem na božićnom koncertu i izuzetno mi je drago da je to u mom rodnom gradu“, rekao je Viktor Tumbas student Džez akademije u Novom Sadu.

„Drago mi je da večeras nastupam na jednim od najvećih orgulja u Srbiji“ naglasio je Endre Oršovai, student List Akademije u Mađarskoj.

„Od malena se bavim muzikom, idem na Akademiju umetnosti i već dugo učestvujem na božićnim koncertima. Ovaj put pevam i prvi put sviram tamburu i dragom mi je ako u nekom umetničkom smislu mogu da doprinesem svom gradu“ ispričala je Ana Parčetić, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu.

„Zadovoljstvo je nastupiti sa tamuraškim orkestrom Vasa Jovanović iz Novog Sada, nadam se da ćemo to lepo i doneti publici, Lično uživam u duhovnoj muzici pa je ovaj koncert za mene provo uživanje“, rekao je Vuk Popović, student Akademije umetnosti u Novom Sadu.

„Drago mi je da i ove godine učestvujem na božićnom koncertu i to baš u mom rodnom Somboru“ istakla je Hedvig Oršovai, učenica Bartok Konzervatorijuma u Mađarskoj.

Čaroliju Božićnih melodija doneli su i tambuši Gradskog tamburaškog orkestra Vasa Jovanović iz Novog Sada i hor Somborskog pevačkog društva.

„Kada je u pitanju ovakav koncet, pogotovo u Somboru, to je zadovoljstvo raditi a pogotovo što ćemo se i mi rođeni Somborci malo pokazati pred svojim sugrađanima“, objasnio je Marko Parčetić koji je na koncertu osim uloge tamburaša i dirigovao orkestrom.

„Izvodimo koncert i program koji za nas nije svakodnevan pogoto što je u ovoj crkvi posebna akustika i posebno lep ton a što doprinosi da imamo i ovako nešto na svom programu“, ističe Zoran Bugarski Brica, dirigent Gradskog tamburaškog orkestra Vasa Jovanović iz Novog Sada.

„Ovo je jedan lep način, uoči Badnjeg dana, da upriličimo veče duhovne muzike koja je posvećena Božiću“ kaže Milan Radišić, diregent hora Somborskog pevačkog društva.

Tradicionalni božićni koncert pod pokroviteljstvom Skupštine grada Sombora održan je u crkvi Svetog Stjepana kralja.

Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

ПретходниDve migrantkinje se utopile, potraga za još četvoro nestalih u Dunavu kod Karavukova
СледећиSrećan Božić

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.