Trajna zabrana privrednog ribolova na području rezervata

pecaros_pecanje

Udruženja ribolovaca zapadnobačkog okruga, organizacije u turizmu i zainteresovani građani uputili su zahteve svim nivoima vlasti i upravljaču SRP Gornje Podunavlje.

Kako je navedeno, oni traže da bude izvršen hitan uvid, kontrola stanja, efekti privrednog ribolova u specijalnom rezervatu prirode i organizovan razgovor sa predstavnicima zainteresovanih strana. Takođe, zahtevaju da se trajno zabrani privredni ribolov u SRP Gornje Podunavlje, kao i da se do ispunjenja uvodna dva zahteva poveća broj i podigne kvalitet rada ribočuvara, čak i ako bi to značilo podizanje cene dozvola za rekreativni ribolov.

Oni ukazuju da su ograničenje načina, pribora, vremena, dnevne količine ulova, vođenje evidencije ulova i zabrana stavljanja ulova u promet zakonom vrlo striktno definisani.

Udruženja i organizacije su u svom obraćanju javnosti navela da je situacija sa potpuno nekontrolisanim privrednim ribolovom na reci Dunav u SRP Gornje Podunavlje i njegovim katastrofalnim posledicama, poslednjih nekoliko meseci postala potpuno neizdrživa. – Opšte je poznata činjenica da tzv. privredni ribari ne podležu kontroli i da u SRP Gornje Podunavlje svoj posao obavljaju bez poštovanja bilo kakavih normi, koje se odnose na ograničenje ulova, vrste, broja, položaja i obeležavanja alata, poštovanja lovostaja, zona zabrana, prirodnih mrestilišta… Nema normativa, niti količine i vrste ribe koju izlovljavaju i stavljaju u promet.

Posredno, ovaj destruktivni ribolov ima katastrofalne posledice i za niz drugih retkih i zaštićenih vrsta koje opstaju u rezervatu prirode – upozoravaju udruženja. Predočili su i da je u zaštićenim prirodnim područjima u Hrvatskoj, odnosno Mađarskoj, koji čine prekograničnu celinu, privredni ribolov zabranjena aktivnost.

Rekreativni i sportski ribolovci ističu da tokom godine u zapadnobačkom okrugu bude izdato više od dve hiljade godišnjih dozvola, kao i značajan broj dnevnih i višednevnih dozvola i da su svi, bez razlike ugroženi, nekontrolisanim privrednim ribolovom. Naveli su da pored samih ribolovaca, trpe i sama udruženja, turistički radnici i njihovi gosti jer su sve češća odustajanja „od pecanja u izlovljenom području”.

Izvor: savamajstor @ SoInfo.org

ПретходниSrbija vodeća u Evropi po stopi smrtnosti od aerozagađenja
СледећиNastavljena akcija pošumljavanja

1 КОМЕНТАР

  1. Slažem se sa sportskim ribolovcima,ja se zalažem da se privredni ribolov zabrani na svim rekama i kanalima u Republici Srbiji trajno, pa i na reci Tisa,nek navedeni „krivolovci“ idu na mesec pa tamo da kradu ribe.Kaznenu politiku povećati 50 godina zatvora za lopove riba.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.